Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Bloomberg: Началникът на Генералния щаб на пакистанската армия заяви, че се чувства „предаден“ от САЩ

13 януари 2018 | 02:26

Снимка: АФП

Исламабад. Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Пакистан генерал Камар Джавед Байва заяви, че ядрената нация се е почувствала „предадена“ от САЩ и няма да иска възобновяване на военното финансиране, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще спре изплащането на около 2 милиарда долара годишно за пакистанската армия миналата седмица, предава американската агенция Bloomberg.
“Пакистан страда много от противоборството на Великите сили в региона“, е заявил Байва пред началника на Централното командване на САЩ генерал Джоузеф Вотел, по време на телефонен разговор, съгласно съобщение от пресслужбата на пакистанската армия, публикувано в петък. „Пакистан е наясно с претенциите на САЩ за дейността на афганистански граждани в страната и вече сме предприели редица мерки“, но „Исламабад няма да иска продължаване на помощите“.
Съобщението от могъщите Въоръжени сили на Пакистан, които управляват страната през по-голямата част от периода след 1947 година, когато тя става независима, е последният коментар относно новогодишния „туийт“ на Доналд Тръмп, в който той обвини Пакистан, че продължава да укрива терористи. Американският президент заяви, че Исламабад е дал само „лъжи и измами“ в замяна на милиардите долари, които САЩ им е отпуснал. Въоръжените сили на азиатската страна винаги са отричали да подпомагат бунтовни групи, сочейки хилядите военнослужещи, загинали по време на сблъсъците с терористите.
„Пакистан ще продължи искрените си антитерористични усилия, дори и без финансовата подкрепа на САЩ“, заявиха военните. „Пакистан ще продължи да подкрепя всички мирни инициативи за Афганистан, въпреки тенденциите за поставяне на Пакистан в ролята на жертвен агнец“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"