Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Morning Star: Противниците на Доналд Тръмп обявиха победа заради отмененото посещение на американския президент във Великобритания

13 януари 2018 | 01:44

Снимка: АФП

Лондон. Противниците на американския президент Доналд Тръмп обявиха победа в петък, след като държавният глава САЩ отмени планираната си визита във Великобритания, пише британското ляво анти-капиталистическо издание Morning Star.
Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че пристигането на „милиардера фанатик“ би било посрещнато от „масови мирни протести“ срещу политиката му на разделение.
Доналд Тръмп трябваше да среже лентата на новото американско посолство в Южен Лондон следващия месец, но обяви, че е отказал пътуването, защото е недоволен от плановете за преместване на посолството от площад Гросвеънър в скъпарския квартал Мейфеър в новоразвития район Найн Елмс, южно от река Темза.
Той атакува яростно предшественика си Барак Обама, за това, че е продал сградата „за жълти стотинки“ и е изхарчил 1,2 милиарда долара за нова.
От изданието коментират, че Тръмп явно не е запознат, че преместването в Найн Елмс е анонсирано през 2008 година, когато президент на САЩ е Джордж Буш младши.
Американският държавен глава написа в „Туирър“: „Лоша сделка. Искаха да срежа лентата – Не!“
Маз Салеем, от групата активисти „Изправи се срещу Тръмп“, приветства новините, заявявайки: „Това е победа за милиони, които се противопоставят на расизма на президента, пристрастието му към война, сексизма и милиардерското му презрение към обикновените хора. Това е доказателство, че протестите могат да надделеят и че най-могъщите световни играчи могат да бъдат победени. Ще продължим да изграждаме най-добрата възможна координация срещу бъдещо посещение и сме сигурни, че можем да победим отново“.
Кметът Хан, който бе избран от редиците на Лейбъристката партия, предположи, че причината за отмяната на планираната визита на Тръмп е, че „той е разбрал посланието“ на лондончани, че не одобряват фанатичните му политики и действия.
„Това само потвърждава каква грешка беше, че Тереза Мей избърза да изпрати покана за държавна визита“, добави кметът на Лоднон.
Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън предприе контраатака срещу Садик Хан, написвайки в „Туитър“, че „няма да допусне отношенията между САЩ и Обединеното кралство да бъдат застрашени от едно надуто и помпозно конте в Кметството“.


Превод и редакция: Иван Христов