Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Daily Express: Жан-Клод Юнкер поиска благодарност от България за членството й в ЕС, докато около него бушуваха протести

13 януари 2018 | 01:01

Снимка: АФП

Жан-Клод Юнкер поиска от България „да му бъде благодарна“, за това, че „я е допуснал“ в Европейския съюз, докато по това време в София бушуваха антиевропейски протести
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посети столицата на България – София, в четвъртък, за началото на шестмесечното ротационно председателство на страната на Съвета на Европейския съюз, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Междувременно, през същата нощ в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел.
Без да забелязва бушуващото напрежение навън, Юнкер изнесе реч в рамките на церемония, отбелязваща началото на българското председателство, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза.
Той заяви: „Лично аз се чувствам част от забележителното европейско пътешествие на България, откакто подписах Споразумението за присъединяване през април 2005 година, когато бяха министър-председател на Люксембург, който тогава беше председател на Съвета на Европейския съюз“.
„Трябва да сте наясно, че ако бях отказал да подпиша, вие нямаше да сте член, така че бъдете благодарни“.
„Бях в добро настроение, оптимистично настроение, в настроение ориентирано към бъдещето, защото от много години, през които бях премиер и финансов министър на Люксемург, аз се възхищавах на постиженията на българското общество, особено на обикновените хора“.
Жан-Клод Юнкер бе придружен от Европейските комисари, както и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Но 11 протестиращи бяха задържани в София, докато протичаше церемонията, като вбесени граждани обикаляха с плакати и табели, преди да изгорят няколко европейски знамена.
Някои дори си бяха сложили маски с ликовете на европейските лидери, включително на Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел.
Бившият български президент Росен Плевнелиев заяви:
„Тези протести са символ на бъдещо политическо действие, но ни казват нещо важно – целият политически елит не си е свършил работата през годините“.
Георги Пиков, българин, който в момента е член на изпълнителни съвет на Младежка независимост и учи Право в университета на Портсмут, заяви пред Експрес, че „ЕС няма интереси в България и другите Източноевропейски страни“.
„Проблемите, които трябваше да бъдат разрешени, не бяха и съм доволен да чуя, че българите се съпротивляват срещу експанзионистичния и фанатичен Съюз“.
„Аз и много други българи, живеещи във Великобритания, се надяваме, че един ден ще видим как България излиза от ЕС и се присъединява към Обединеното кралство във вълнуващо и независимо бъдеще“,
„Време е България да се освободи от властта на тълпата“.
Най-бедната държава в ЕС пое председателството на Съвета на Европейския съюз за първи път, откакто се присъедини към Блока преди 11 години.
Докато това се случва, премиерът на страната Бойко Борисов, бивш бодигард на българския диктатор от комунистическата ера Тодор Живков, поднови усилията си за вкарване на София в еврозоната и Шенгенското пространство.
Борисов заяви, че „не е честно“ на България да се отказва допускане до Шенген, въпреки че страната защитава външната граница на ЕС с Турция и в еврозоната, въпреки че е изпълнила всички икономически критерии и е привързала валутата си към еврото още преди 20 години.
Юнкер подкрепи тези искания и отново потвърди това по време на изказването си в София от четвъртък:
„Вашето място е в Европа и вашето място е в Шенген и вашето място е в еврозоната“, подчерта председателят на ЕК. „Ще работим за това. Комисията ще е на страната на България“.
Превод и редакция: Иван Христов