БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: „Нова Демокрация“ поиска от гръцкото правителство да изясни позицията си за името на Македония

13 януари 2018 | 00:16

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. Лидерът на гръцката партия Нова Демокрация Кирякос Митсотакис заяви в петък, че няма да участва в съвещанието на лидерите на гръцките политически партии за обсъждане на спора за името между Гърция и Бившата югославска република Македония(БЮРМ), освен ако коалиционното правителство не излезе с ясна и взаимноприемлива позиция по въпроса, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
“Няма да отида на съвета на лидерите на политическите партии, освен ако правителството не изясни каква е неговата позиция“, заяви той пред журналистите.
Думите на Митсотакис са във връзка с коментарите на Панос Каменос, лидерът на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“(АНЕЛ), който отбеляза неколкократно, че няма да подкрепи решение, в което се включва терминът „Македония“.
Позицията на Каменос и няколко други членове на АНЕЛ по въпроса предизвика критики, че коалицията няма единна позиция по спора за името.
Митсотакис заяви, че е безсмислено правителството да иска консенсус по въпроса от другите партии, докато по същото време води задкулисни разговори по темата без да информира другите политически организации и озвучава различни позиции.
„Тайната дипломация и езика на разделението не са съвместими с националния консенсус“, подчерта лидерът на Нова Демокрация, докато опровергаваше представителите на Министерството на външните работи на Гърция, които приравниха позицията на Гръцката православна църква по въпроса за името на Македония с тази на неонацистката партия „Златна зора“.
„Неприемливо е“ хората да бъдат обрисувани като привърженици на „Златна зора“, само защото са чувствителни относно спора за името с БЮРМ, подчерта Митсотакис.
„Да се инвестира в разделението на страната на психологически основания е безотговорно и опасно“, добави той и повтори, че Нова Демокрация подкрепя решение за комбинирано име, което би заглушило иредентистките претенции на Скопие.
Що се отнася до участието на представители на Нова Демокрация в проведените по-рано този месец протестни шествия по въпроса за името на „Македония“ в Солун, Митсотакис отбеляза, че „всеки има правото да изрази мнението си“, но призна, че външна политика не може да се води чрез демонстрации.
Превод и редакция: Иван Христов