ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Предстоящи събития в страната за 13 януари (Агенция „Фокус“)

13 януари 2018 | 00:01

Снимка:

***
Чирпан.
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 140 годишни от рождението на Пейо Яворов. Честванията започват в 17.00 часа, когато пред къщата музей на поета ще бъде запален огънят на Яворовата поезия. В 17.30 часа Илияна Йотова ще произнесе приветствено слово. Вицепрезидентът ще присъства на тържествена Яворова вечер във Военния клуб, която започва в 18.00 часа.

***
София.
От 11.00 часа Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция.

***
София.
В района на хижа „Алеко“ на Витоша ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи по темите, представени по време на лекцията „Безопасност в зимната планина“, проведена на 10 януари в БЧК.

***
София.
От 11.00 часа пред бюст паметника на Алеко Константинов в Борисовата градина ще се проведе тържествено отбелязване на 155 години от рождението на Щастливеца – патрон на Българския туристически съюз.

***
София.
От 11.00 часа пред х. Алеко София2018 се включва за трети път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест.

***
София.
От 11.30 часа в двора на къщa музей „П. К. Яворов”, на ул. „Г. С Раковски” в столицата, студенти-поети от Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще представят свои творби, посветени на П. К. Яворов. Експозицията на къща музей „П. К. Яворов” може да бъда разгледана безплатно в рамките на работното време в съботния ден - от 10.00 ч. до 17.00 ч.

***
София.
От 19.00 часа в салона на Столичен куклен театър, на ул. „Гурко“ 14, ще се състои премиерата на най-новия спектакъл в репетоара на театъра „Карлсон.“

***
София.
В Дома на Киното ще бъдат излъчени три български филма по повод Деня на българското кино. От 17.00 часа - „Момчето, което беше цар”, от 21.00 часа - „Източни пиеси”, от 23.00 часа - „Дзифт”.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в градската градина пред бюст-паметника на Пейо Яворов ще бъдат отбелязан 140 години от рождението на поета и революционер.

***
Велико Търново.
От 13.00 часа Лектори от благотворителна инициатива „Бъдители“ ще гостуват на Градски ученически парламент във Велико Търново.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в Клуб 7 ще се проведе Среща с шампионката на висок скок Йорданка Благоева.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в Клуб 7 ще се състои среща с шампионката на висок скок Йорданка Благоева.

***
Добрич.
От 10.30 часа в Младежки център ще се състои работилница за маски по повод Сирни заговезни.

***
Пловдив.
От 11.00 часа до 12.30 часа в сградата на Младежки център Пловдив деца и родители ще имат възможност да се запознаят с иновативния метод „дизайн мислене“.

***
Перник.
Вълшебният празник „Сурова“ наближава в Пернишко, както всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари, магията на обичая ще събере хиляди маскирани и очаровани от духа Сурова. Маршрутът на гостите и на кметския екип ще започне от село Люлин в 17.00 ч. с фолклорен концерт. В 18.00 часа ще започне срещата на гостуващата сурвакарска група от с. Долна Секирна. След това пътя ще ги заведе до село Големо Бучино, кв. Бела вода и град Батановци, където ще гостува групата от с. Черна гора.

***
Симитли.
От 10.00 часа на стадион „Септември“ ще се състои 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

***
Стара Загора.
От 08.30 часа в катедрален храм „Свети Димитър“ ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество по повод навършването на 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

***
Сопот.
От 11.00 часа в парка в западния край на града ще бъдат тържествено отбелязани 140 години от Освобождението на града от турско робство. Там ще се открие паметна плоча във връзка с освобождението на Сопот, като ще бъдат поднесени венци и цветя.
***
Шумен.
От 11.00 часа в читалнята на детски отдел на Регионална библиотека „Стилян Чилингиров“ ще се състои детска работилница „Артелиса в Страната на чудесата“. Входът е 3 лв. на дете.