Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Пробив в преговорите за формиране на голяма коалиция в Германия – коментари в световните медии (ОБЗОР)

12 януари 2018 | 22:49

Снимка: АФП

Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, Германия най-сетне направи крачка към съставянето на ново федерално правителство. В петък, 12 януари, след финален рунд от преговори, продължили повече от денонощие, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха, че е постигнат пробив в предварителните сондажи за започването на преговори за голяма коалиция в Берлин.
Разговорите на работните групи, които трябваше да покажат ясно дали има шансове за нова голяма коалиция – втори опит на канцлера Ангела Меркел да състави кабинет, след като през ноември усилията за формиране на „ямайски“ съюз претърпяха пълно фиаско, започнаха в неделя, 7 януари. Преговорите трябваше да бъдат приключени още в четвъртък, а в петък, 12 януари, да бъде направено официално изявление от партиите за постигнатите резултати. Постигането на предварително споразумение не остана незабелязано в световните медии
.

„Сделката за коалиция постави Меркел в ръцете на Германските социалдемократи“ е заглавието, с което Voice of America отбелязва края на предварителните сондажи. „Ангела Меркел запази поста си на германски канцлер, но новото споразумение поставя съдбата ѝ в ръцете на Германската социалдемократическа партия, нещо, което може да подкопае подкрепата от близките ѝ съюзници“, коментира американското радио.
Друго американско издание – Bloomberg, излиза със заглавието „Меркел остава в играта“, но агенцията предупреждава, че „ключовете“ за прекратяване на политическата несигурност в Германия са дадени на ГСДП. „След маратон от повече от 24 часа преговори, лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП постигнаха споразумение“, което има за цел да „спечели предпазливите членове на Германската социалдемократическа партия“.
Печата в САЩ също не пропусна да отбележи ситуацията във ФРГ. „Меркел предприе стъпки към формиране на ново правителство в Германия“, е едно от заглавията на страниците на The New York Times. „След повече от 24 часа преговори, продължили до петък сутрин, най-голямата европейска икономика е една стъпка по-близо до формиране на нова коалиция, водена от канцлера Ангела Меркел“, коментира авторитетното издание.

Германските партии предложиха първия отговор на призива на Еманюел Макрон за реформи в Европа, така отразява пробива в предварителните коалиционни преговори EurActiv. Консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия обещаха да работят в тясно сътрудничество с Франция за подсилване на еврозоната. Това е първият отговор на призива на френския президент за мащабни реформи в Европейския съюз, пише медията, акцентирайки по този начин върху думите на Мартин Шулц, според които, „ние ще използваме икономическата и политическа мощ на Германия, за да превърнем Европа отново в голям проект“.
„Криза? Каква криза?“ Такова е отношението на британския вестник Guardian към ситуацията в Германия. Според изданието, силната икономика, увеличено индустриално производство, подновен бум в износа и рекордно ниска безработица, изглежда, че Германия се справя доста добре. А новините, че в предварителните преговори между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е постигнат пробив, могат само да допринесат за стабилния образ на страната, коментира в официалната си позиция по въпроса изданието.
По-скептични са в английскоезичната редакция на Deustche Welle, където новината е публикувана под заглавие: “Критиците претеглят „пробива“ в предварителните коалиционни преговори в Германия“. В текста са изразени някои мнение на лидери от индустриалния сектор, според които нова голяма коалиция ще бъде „скъпоструваща“ за сектора. Сред скептиците са президентът на BMW Марио Оховен и председателят на германската търговска камара Ерик Швайцер.
Удовлетворението си от напредъка изразиха френският държавен глава Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер.
Редакция: Цанко Цолов