ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

ЕК изрази подкрепа за присъединяване на България към Шенген и чакалнята на еврозоната (ОБЗОР)

12 януари 2018 | 20:29

Снимка: АФП

София. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че не би отстъпил от позицията си, че мястото на България е в Шенген, защото страната ни е изпълнила всички условия. „Има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, коментира той. По думите му бюджетният дефицит е нещо непознато в България, а безработицата пада, която показва сериозен напредък. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че е на добър път“, посочи Юнкер. Според него българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Председателят на ЕК изрази увереност, че България ще намери решение на този проблем.
Премиерът Бойко Борисов от своя страна отново подчерта, че в момента страната ни пази най-добре европейската граница. „Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, заяви българският министър-председател. Според него клишето „България и Румъния-Шенген“ трябва да изчезне, защото не го заслужаваме. Премиерът изтъкна, че всички негови правителства са спазвали стриктно критериите, а страната ни си е написала домашното и за Шенген, и за еврозоната. Бойко Борисов обясни, че на 6 и 7 февруари България ще посети премиерът на Холандия Марк Рюте, който ще види как се охранява границата.
Ден след официалното откриване на Българското председателство, Жан-Клод Юнкер заяви, че подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение. Той уточни, че нито една страна няма да се присъедини към семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото не е изпълнила изискванията. Премиерът Бойко Борисов посочи, че България ще се опита да подобри отношенията между ЕС и най-големия му съсед – Турция. По думите му това може да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическа воля за доброто на региона. Бойко Борисов припомни, че споразумението за миграция е изключително важно за Европа, защото след подписването му миграционният поток е намаля в пъти. Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС иска да се свърже със Западните Балкани, които заслужават обърнатото им внимание. Според българския премиер изграждането на инфраструктура между страните от Западните Балкани ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза. Председателят на ЕК подчерта, че Българското председателство е в ключов за бъдещето и финансовата перспектива на ЕС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че по време на Председателството България твърдо ще настоява по темата за кохезионните фондове. Стана ясно, че ЕК е предложила на България схема за газовия хъб „Балкан“. Бойко Борисов поясни, че хъбът ще даде възможност България да стане център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. В схемата освен руски газ е включен и газ от Румъния.
Колегиумът на европейските комисари и министрите от българското правителство проведоха общо заседание. На него бяха представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, предвидени за втория ден от посещението на комисарите. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи бяха заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Преди заседанието премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведоха работна среща. Двамата обсъдиха партньорството между правителството и Комисията по време на Председателството. На срещата беше подчертано, че отношенията на доверие и сътрудничеството са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси. Председателят на ЕК се срещна и с държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2. Румен Радев заяви, че България има амбицията ЕС да бъде по-силен след края на Председателството. Двамата изразиха убеденост, че приемането на България в Шенген ще подобри ситуацията със сигурността за целия ЕС. Жан-Клод Юнкер оцени високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута. Той и еврокомисарите посетиха и парламента, където се срещнаха с председателя Цвета Караянчева, с членове на Председателския съвет и с председатели на парламентарни комисии. Тя заяви, че парламентарното измерение на Председателството е възможност народните представители да участват в европейския дневен ред. Цвета Караянчева посочи, че повече от всякога Европа се нуждае от сигурност, стабилност и икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. „Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция“, заяви Жан-Клод Юнкер в парламента.
Биляна ИВАНОВА