ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президетнът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията

12 януари 2018 | 10:39

Снимка: ПП ГЕРБ

София. Президетнът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето за Антикорупционния закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес като отхвърлим ветото на президента, страната ни ни ще изпълни един ангажминет към ЕК“, каза Цветанов и посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на държавния глава. Той попита защо през последните няколко месеца, БСП коренно е променила философията си и защитата за начина, по който трябва да изглежда Антикорупционния орган. „Спомням си дебатите, които бяха в 43-ия парламент. Тогава БСП бяха най-големите защитници, защото не можеха да си помислят, че президентската институция може да назначава този председател. След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Това не е системен подход. Това не е задълбочена работа по законопроекти, които са минали в 43-ия парламент на първо четене“, каза зам.-председателят на ГЕРБ. Според него дебатът е бил изострен за използването на СРС. „Колеги, ние говорим за звеното в ДАНС, което към настоящия момент има тази компетентност. 2013 г., когато вие формирахте мнозинство, точно вие от БСП преместихте целия ГДБОП и дадохте разследващи функции на Националната агенция за национална сигурност“, коментира Цветанов.
Той се обърна към депутатите от БСП и ги призова да са обективни и последователни. „Кое ви промени мисленето в обратната посока. Нека да кажем, че НС е най-големият гарант за назначаването на всеки един орган“, посочи Цветанов. Той припомни оценката върху постъпката КЕВР да бъде назначавана от българския парламент. „КЕВР беше назначаван точно от изпълнителната власт и когато взехме принципно решение тук в парламента, получихме добрите оценки“, допълни той.
Той каза на Корнелия Нинова, че дълго време ще бъде в опозиция, за да може да натрупа опит като опозиционер, а не като управленец.
Деница КИТАНОВА