Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсант“: Милош Земан го очакват победа и поражение на президентските избори в Чехия

12 януари 2018 | 04:47

Снимка: Агенция "Фокус"

Прага. На 12 и 13 януари, жителите на Чехия или ще изберат нов президент, или ще преизберат стария. Основната борба ще се води между кандидати с противоположни възгледи. Водейки в надпреварата, настоящият държавен глава Милош Земан, отказва да приеме бежанци в своята страна и смята Русия за стратегически партньор. Основният му съперник, Иржи Драгош, на свой ред приема мигрантите и обвинява Русия, че се намесва в чешките избори. Интервюирани от “Коммерсант“ експертите са сигурни, че тези избори няма да се разминат без балотаж.
Избирателните секции в Чехия ще отворят врати в петък следобед и ще затворят вечерта на събота. Кандидат-президентите са девет. За фаворити се смятат настоящия президент Милош Земан, бившият председател на Чешката академия на науките Иржи Драгош и музикалният продуцент Михал Хорачек. Според социологическите проучвания никой от другите кандидати, няма да може да получи повече от 5% от гласовете.
"Избирателите са разделени в две групи: поддръжниците на Земан и тези, които ще гласуват за всеки, но не и за него," - обяснява на изпълнителния директор на Пражкия институт за политика и общество Шарк Прат. Становището на експерта ясно описва избора, пред който са изправени чешките граждани. От деветимата кандидат-президенти осем поддържат членството на Чехия в ЕС, както и приемането на 2600 бежанци в рамките на програмата за разселване мигранти и са срещу вдигането на санкциите от Русия.
Милош Земан, напротив, вижда Москва като стратегически партньор в борбата срещу международния тероризъм и счита, че санкции срещу нея са контрапродуктивни. Най-забележителното международно посещение на Милош Земан в края на президентския му мандат бе пътуването му до Русия на 20-24 ноември 2017 г. И през 2015 г. чешкият президент бе единственият лидер на ЕС, който дойде в Москва, за да отпразнува 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. През 2017 г. политикът каза, че "Крим е анексиран", но това може да се счита за "завършена афера". В това отношение президентът на Чехия предложи на Русия да изплати обезщетение на Украйна и така въпросът да бъде приключен. Според проучване, проведено на 3-7 януари от „Кантар“ и „Медиан“, 42,5% от респондентите са готови да гласуват за Земан. Въпреки критичното отношение на другите чехи към държавния глава, те нямат единство при избора на алтернатива. Милош Земан има двама основни конкуренти: Иржи Драгош и Михал Хорачек. Според последните данни те могат да получат съответно 27,5% и 12,5% от гласовете.
Макар че Милош Земан да заема водеща позиция, той няма достатъчно гласове, за да получи абсолютно мнозинство и да ограничи изборите в един кръг. Всички експерти, интервюирани от „Коммерсант“, смятат, че вторият тур ще се проведе на 26-27 януари. В същото време няма гаранция, че кандидатът, спечелил първия кръг, ще спечели и балотажа.
"Въпреки че настоящият президент е ясно по-силен, отколкото останалата част от кандидатите, мненията на неговите конкуренти относно чешката и европейската политика са сходни, и всички те критикуват Земан. С други думи, този, който ще бъде негов противник на балотажа вероятно ще получи подкрепа от по-голямата част от привържениците на другите кандидати"- смята директорът на Пражкия институт за международни отношения Петр Кратохвил.

Превод и редакция: Виктор Турмаков