Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

„Алсат-М“ (Македония): Според Бойко Борисов словенско-хърватският граничен спор влияе на Западните Балкани

12 януари 2018 | 00:24

Снимка: ГЕРБ

София. Българският министър-председател Бойко Борисов, чиято страна отбеляза с официална церемония началото на шестмесечното си ротационно председателство в Съвета на ЕС, оцени, че словенско-хърватският спор за границата е „двустранен въпрос, който, за съжаление има влияние върху Западните Балкани и върху целия Съюз", предава македонската медия “Алсат-М“.
„Няма да бъда арбитър, нито ще съветвам, нито ще съдя. Словения и Хърватия трябва да намерят двустранно решение на спора. Защото, ако такъв конфликт продължи, това ще бъде пречка пред европейската перспектива на Западните Балкани. Искрено ще помоля хърватския министър Андрей Пленкович да демонстрира воля“, заяви Борисов.
По-рано словенският вестник "Дело" съобщи, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод-Юнкер ще призове премиерите на Словения и Хърватия, Миро Церар и Андрей Пленкович към края на месеца в Брюксел, за да обсъдят граничния спор.
Вестникът добавя, че със срещата Юнкер иска активно да участва в разрешаването на спора, след като Хърватия отказа да приеме решението на Арбитражния съд от миналата година.
С решението на Арбитражния съд, Словения получи две трети от Пиранския залив и с това се слага край на спора, който продължава вече 25 години. Съдът определи 30 декември 2017 г. като дата на влизане в сила на решението.
Хърватия, която изисква половината от тази морска територия, отказва да приеме решението, след като бе разкрито, че представители на властите в Любляна поддържат редовни тайни контакти с Арбитражния съд.
Превод и редакция: Виктор Турмаков