Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Премиерът на Пакистан заяви, че страната му получава по 10 милиона долара годишно от САЩ, а не 2 милиарда долара, както твърди Доналд Тръмп

06 януари 2018 | 04:03

Снимка: АФП

Исламабад. Министър-председателят на Пакистан Шахид Хакан Аббаси обяви, че е озадачен от заплахите на САЩ да спрат военната помощ за страната му, заявявайки, че тя е „много, много незначителна“ и че Пакистан е „на първата линия на борбата срещу терора“, в интервю пред британското левичарско издание The Guardian.
Аббаси заяви, че съобщенията, че САЩ обмисля да спре до 2 милиарда долара, давани под формата на военна помощ, са озадачаващи, тъй като цялата финансова помощ – гражданска и военна – получавана в действителност е много по-малка от тази сума.
„Не съм сигурен за какви американски помощи става въпрос тук“, изрази учудването си пакистанския премиер. „Цялата сума, която получаваме, поне за последните пет години, е по-малко от 10 милиона долара годишно. Това е много, много незначителна сума. Така че, когато прочетох във вестника, че някаква помощ, на стойност 250 или 500 или 900 милиона долара е спряна, се зачудих какви са тези пари“.
Доналд Тръмп използва първия си „туийт“ за 2018 година, за да заплаши Пакистан със спиране на военната помощ за страната заради „лъжите и измамите“ на Исламабад за тероризма, заявявайки: „Те дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан“. Президентът заяви, че САЩ „като глупаци“ са дали на Пакистан 33 милиарда долара за последните 15 години.
Превод и редакция: Иван Христов