Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Global Times(Китай): “Туийтовете“ на Доналд Тръмп приближиха Китай и Пакистан

05 януари 2018 | 23:30

Снимка: АФП

Пекин. „Туитър“ атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу Пакистан на Нова година помага за подобряването на и без това отличните отношения между Пакистан и Китай. Няколко дни след тирадата,се разбра за две важни развития във финансовото и военното сътрудничество между Пекин и Исламабад, пише китайското правителствено издание за външна политика Global Times.
„Туийтът“ на Тръмп, в който той обвини Пакистан, че дава убежище на терористи, предизвика яростна реакция в Исламабад и твърда подкрепа за него от Пекин – развитие, което, според експертите, е сигурен знак за по-нататъшното задълбочаване на отношенията между двете азиатски страни. Същевременно, САЩ, в по-широката си геополитическа стратегия, ще се стреми към по-близки отношения с Индия, в противовес на Пакистан.
Във вторник, ден след атаката на Тръмп, Държавната банка на Пакистан анонсира, че е предприела мерки за използване на китайския юан в двустранната търговия и финансовите транзакции, което ще позволи на публичния и частния сектори да избират свободно с коя валута да оперират.
Експертът Донг Денгксин посочи, че съдържанието на съобщението не представлява драматична промяна в политиката на страната, тъй като юанът вече се използва от множество пакистански компании, но времето, в което то бе направено, прави този ход важен.
„По-скоро това е политическо изявление в отговор на натиска от САЩ, в което се казва на Вашингтон, че Пакистан има страхотни отношения с Китай и че те ще станат дори още по-добри“, заяви Донг.
Изявлението предизвика позитивна реакция от страна на Министерството на външните работи на Китай:
„Насърчаваме компаниите и от двете държави да използват нашите валути в двустранната търговия и за правене на инвестиции. Приветстваме мерките, предприети от Пакистан“, заяви говорителят на китайското външно ведомство Генг Шуанг в четвъртък.
Военното сътрудничество между Пекин и Исламабад може също да бъде разширено, в отговор на стратегическото сближаване между САЩ и Индия, която не е в лоши отношения нито с Пакистан, нито с Китай.
Американското издание Washington Times съобщи в сряда, че Китай води преговори с Пакистан за построяване на втора екстериториална военна база в опит за усилване на китайската военна мощ край стратегическите морски пътища.
Съоръжението може да бъде построено край Дживани, пристанище, намиращо се в близост до границата с Иран на крайбрежието на Оманския залив и разположено доста близо до китайското търговско пристанище в Гуадар.
Превод и редакция: Иван Христов