БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Daily Sabah: Руска делегация ще посети Турция за разследването на убийството на Андрей Карлов

17 декември 2017 | 23:24

Снимка: АФП

Москва/Анкара. Руска делегация ще посети Анкара в понеделник, 18 декември, за да разследва убийството на дипломатическия представител на Москва Андрей Карлов, срещу когото бе извършено покушение от бивш полицейски служител при изнасянето на реч, съобщава вестник Daily Sabah.
Делегацията ще се състои от прокурор, аташе по сигурността и съдебни експерти, които ще се срещнат с представители на турската полиция и прокуратурата, разследваща убийството на руския дипломат.
Преди броени дни турските сили за сигурност арестуваха бивш полицай, заподозрян в съучастие в убийството на посланика на Руската федерация Андрей Карлов.
Лицето Рамазан Юджел е било призовано за разпит, след който Прокуратурата е повдигнала срещу него обвинения, а съдът е издал заповед за задържането му под стража. Според медийни доклади Юджел е освободен от полицейската си служба заради предполагаеми връзки с движението на гюленистите (ФЕТО), сочено от Анкара като организатор на миналогодишния опит за държавен преврат.
В края на ноември по делото за убийството на руския дипломат бе арестуван бивш продуцент на държавния телевизионен канал TRT Хайредин Айдънбаш.
Андрей Карлов бе убит вечерта на 19 декември 2016 г. на откриването на изложба в Анкара. Нападателят му, полицейски служител, бе ликвидиран. В Москва обявиха случилото се за терористичен атентат. Карлов бе награден посмъртно със званието „Герой на Русия“.

Превод и редакция: Тереза Герова