ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Западните Балкани засилват европейската си интеграция (ОБЗОР)

07 декември 2017 | 21:12

Снимка: Правителствена информационна служба

София. Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева откриха в София форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. На конференция в Националния дворец на културата, по покана на българския премиер, бяха президентът на Косово Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.
Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани бяха възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че са готови да финансират проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер на до 200 млн. долара. Според нея така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.
Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов са хора, към когото Албания гледа с голяма надежда, особено през 6-те месеца, когато България поема европейското председателство. По думите му не преди 300 или 30, а едва преди 3 години е започнал процесът на регионална интеграция. Според него преди 3 години дори този процес е изглеждал невъзможен. Еди Рама добави, че подкрепят факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори за членство ЕС, но и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори.
Според българския премиер Бойко Борисов тайната на успеха е страните на Балканите да бъдат като пръстите на ръцете, защото всеки пръст е важен, без значение кой колко е голям. Той подчерта, че дори терминът Западни Балкани на него не му харесва, защото има едни Балкани. Премиерът отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура. Според него е абсурдно България и Македония да имат роуминг 20-30 лева за минута разговор. Борисов заяви, че трябва да убедят Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. Според българския министър-председател най-красивият регион са именно Балканите.
Президентът на Косово Хашим Тачи посочи, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. По думите му Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че са на прав път да докажат, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин. По думите на сръбския премиер днешната среща допринася за различните връзки на Балканите, за различния и по-добрия имидж на Балканите пред ЕС. Бърнабич препотвърди ангажиментите на сръбското правителство, че ще работят много усилено за поддържането на темпото на диалога на Западните Балкани, както и комуникациите и съвместните проекти.
Македонският министър-председател Зоран Заев посочи, че страните от региона трябва да направят съвместими икономиките си и да бъдат обединени. Според него председателството на България ще помогне на страните от Западните Балкани, като Македония няма да пропусне възможността да засили тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и присъединяването на страната към него. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите, но и улеснение за електронно плащане на пътните такси, което представлява модернизация на този регион.
Президентът на Черна гора Филип Вуянович заяви, че изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепят идеята за по-доброто развитие на Балканите. Той подчерта, че са успели да преодолеят в региона две големи заблуди, които са били и пречка за по-доброто регионално свързване. „Първата заблуда беше, че този проект служи за отлагане на присъединяването към ЕС и на тази така прословута умора от разширяването“, заяви той и добави, че втората заблуда е, че с този проект се застрашава индивидуалното третиране на всяка държава.
Комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че подкрепата за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия. По думите му през последните 10 години търговията на 6-те държави в региона с ЕС се е удвоила и е станала 46 млн. евро. Според него обаче търговията вътре в региона е един неизползван потенциал.
Люба АЛЕКСИЕВА