ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

БСП настоява за мораториум за лицензиране на нови частни болници и наказателна отговорност за реекспорт на лекарства (ОБЗОР)

07 декември 2017 | 20:31

Снимка: БСП

София. ПГ на БСП внесе в деловодството на парламента искането си за мораториум за лицензиране на нови частни болници. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че смяната на модела в здравеопазването е задължителна, а това няма как да стане без политическо и обществено съгласие. Опозицията настоява държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения. Предлага се и ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Корнелия Нинова призова за национален разговор за нов модел на здравеопазването, без оглед на политическото его или на пристрастия. „Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел- всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“, посочи лидерът на БСП. От партията си поставиха за цел до края на март да се постигне разговор за модела, който да бъде включен в Бюджет 2019.
В началото на следващата седмица опозицията ще внесе предложения за промени в Наказателния кодекс за търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства. От БСП са съгласни с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за реекспорта на лекарства, направени при изслушването му в комисия. Корнелия Нинова уточни, че все още не са водени разговори с другите политически сили за предлаганите законови изменения. „В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни тя.
Всички парламентарни групи изразиха становището си за предложенията на левицата. Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Тя коментира, че нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни. „Важно е да видим елементите на тези предложения на БСП. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложения нямаше и това може да бъде проверено“, обясни д-р Дариткова. Калин Поповски от „Обединени патриоти“ посочи, че леко загадъчно е предложението на БСП да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една. Той беше категоричен, че реекспортът на лекарства трябва да бъде класифициран като престъпление. „Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата и правят тежки злоупотреби“, уточни д-р Поповски. Д-р Хасан Адемов заяви, че от ДПС са съгласни, че трябва да има надпартиен консенсус за това по какъв модел да се развива здравеопазването. Той обясни, че болниците сега са регистрирани по Търговския закон и за да се регистрират по друг, трябва да минат през фалит. По повод предложението за забрана за лицензиране на нови лечебни заведения, Хасан Адемов посочи, че според конституционен текст всеки стопански субект в България има право на стопанска инициатива. Той определи идеята за криминализирането на реекспорта на лекарства като изключително чувствителна тема. По думите му въпросът е как държавата с контролни механизми да защитава собствения си пазар и гражданите си, за да получават те лекарствени продукти в достатъчен обем и в достатъчно количество. От ПГ на „Воля“ настояха за премахване на монопола на Здравната каса. Пламен Христов обясни, че е доказано, че частният предприемач упражнява по-добър контрол от държавата. Приоритет на групата е създаването на регистър на заболяванията в България, за да може на базата на статистика да се вземат адекватни управленски решения.
В интервю за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев заяви, че търговията с пациенти е злокачествен процес в здравеопазването. Той изрази надежда наистина да има последствия от обявените от управляващите проверки. „Има много различни механизми за усвояване на пари от НЗОК, без да е извършвана съответна дейност или пък да е извършена дейност, която не е трябвало да бъде извършена“, коментира проф. Начев и допълни, че без съдействие на специалисти кога са извършвани дейности, без да има нужда от тях.
„Фокус“ припомня: На 5 декември министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването заедно с Прокуратурата обявиха, че започват проверки във всички общински и държавни болница в страната, които получават средства от НЗОК. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение с цел да се намери източването на пари. Ще се проверяват всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности. Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че се дават все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво. „Ще успеем да ограничим онези практики, при които се взимат средства от българските граждани, които след това не се използват за здравеопазване. Битката ще бъде жестока, тези неща ги има от години, но ние ще се справим с тях“, заяви той.

Свързани новини