Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Медии съобщават за сблъсъци между израелски военнослужещи и палестинци в Хеброн

07 декември 2017 | 12:13

Снимка: АФП

Хеброн. В центъра на град Хеброн, разположен на Западния бряг на река Йордан, са избухнали сблъсъци между палестинци и израелски военнослужещи, предава руската агенция TACC, като се позовава на телевизионния канал Sky News Arabia.
Напрежението в региона се изостри след решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел. Още в сряда вечер, след ключовата реч на Тръмп, която предизвика остра международна реакция, в редица градове в Палестинската автономия, включително и в столицата Рамала, бяха организирани спонтанни демонстрации.
В четвъртък лидерът на политическото крило на движението „Хамас“ Исмаил Хания отправи призиви за нова арабска интифада. Хания обяви петък, 8 декември, за „ден на гнева“ и акции срещу Израел под лозунга „Свобода на Ерусалим и Западния бряг“. Той бе категоричен, че градът остава столица на цяла Палестина.
Лидерът на „Хамас“ призова арабските страни да преустановят сътрудничеството си с Вашингтон, уверявайки, че Доналд Тръмп ще съжалява за взетото решение.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова