Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Focus: Преди откриването на конгреса на ГСДП: Мартин Шулц и Андреа Налес предупредиха за опасностите от преждевременно отхвърляне на голяма коалиция

07 декември 2017 | 09:21

Снимка: АФП

Берлин. Часове преди откриването на конгреса на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководството на политическата сила отправи предупреждения за последиците от преждевременното отхвърляне на идеята за съставяне на нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, отбелязва изданието Focus във водеща статия за продължаващата политическа криза в страната.
Фракционният лидер на социалдемократите Андреа Налес коментира призова искането за преговори със Съюза (ХДС/ХСС) да не бъде категорично отхвърляно. В ръководството на ГСДП оценяват, че до голяма степен има големи шансовете за „да“ на голямата коалиция. Младежката организация на социалдемократите обаче внесe петиция с настояване за изключване на възможността за съставянето на нова голяма коалиция в Берлин. Това би изправило Германия пред два възможни сценария – правителство на малцинството или нови избори.
Председателят на ГСДП Мартин Шулц очаква дълги дебати: партиен конгрес, който трябва да вземе такова „фундаментално решение“, вероятно ще бъде съпътстват от разгорещени дискусии.
„Препоръчвам ви да не изключвате нищо, но също така не съветвам да не давате автоматично“ съгласие за влизане на партията в коалиция с политическата сила, водена от Ангела Меркел.
Налес също предупреди, че не бива да бъдат създавани големи препятствия и поставяни нови и нови „червени линии“. Ситуацията в страната е трудна и затова дискусиите трябва да бъдат водени отговорно.
Две седмици и половина след колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция, ГДПС ще реши в четвъртък дали да започне дискусии за още една нова голяма коалиция в Берлин. Ще бъде проведено и гласуване за избирането на председател на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова