ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Софийски апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството в „Борисовата градина“ (ОБЗОР)

15 ноември 2017 | 03:03

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Софийският апелативен съд остава в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството в „Борисовата градина“. Решението на съд идва след протест на прокуратурата, а основна тема по време на съдебното заседание бе законността на задържането и максималният срок за него. Преди седмица първоинстанционният съд му определи мярка за неотклонение „подписка“, защото е изтекъл максималният срок за задържане, а прокуратурата се бави с внасянето на делото в съда. Вчера обаче обвинителният акт бе внесен.
Агенция „Фокус“ припомня, че Йоан Матев е предаден на съд по подозрение, че на 2 юни 2015 г. в парка „Борисовата градина“ е убил непълнолетния Г. И. като му нанесъл един удар с нож. По време на деянието Матев е бил непълнолетен, но според прокуратурата той е могъл да разбира свойството и значението на действията си и да ръководи постъпките си. Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание (поради обезкървяването на мозъчните структури), той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.
По данни на държавното обвинение, в деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.
Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на престъплението.