Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“(Русия): От „гафа със скрийншота“ Министерството на отбраната трябва да си извади важни заключения

15 ноември 2017 | 02:32

Снимка: АФП

Москва. Скандалът около фалшивите снимки, с които Министерството на отбраната обвини САЩ в подпомагане на „Ислямска държава“ нанесе тежък психологически удар срещу държавносто ведомство, пише руското издание “Взгляд“. Само една проверка и наказание на виновните няма да помогне, пише още електронното издание.
Създаването на ефективна ПР служба към министерството на отбраната, която да работи с пресата, не бе просто иновация, а изключително важен пробив за ведомството като цяло. Министерството многократно хвалеше пълноценното отразяване на събитията в Сирия, а военните успяха да изградят свой информационен поток, който реагираше адекватно на променящата се ситуация относно военните действия. И изведнъж се случи конкретния позор.
Най-важното според изданието е проблемът да бъде признат. Грешките се случват (тази между другото, не е нито първата, нито най-голямата, припомня вестника). Но апокалипсисът не е дошъл. Все пак основната част от съобщението е истина, но начинът на поднасяне на информацията е ужасен. Информационните служби съществуват за да разпространяват информация, а не да мълчат като риби.
Всички неочаквани грешки, които държавите са правили в миналото, са били съпъствани от покаяние. Самата случка ще бъде забравена бързо, но реакцията на засегнатите страни ще се помни. И може би тази история ще ни накара да преосмислим начина по който се извършва наемането на хора, част от „напредналата компютърна генерация“. Защото в условията на притискащ краен срок, на тях им е по-лесно да намерят снимка от игра, отколкото да признаят неспособността си. Във всеки случай, ваденето на извод е много по-добро действие отколко съжаления, пише още изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов