КазанлъкВИЖ ВСИЧКИ

Стара Загора: Ученици на Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък получиха награди в Международно математическо състезание „Математика без граници“

14 ноември 2017 | 21:57

Снимка: pixabay.com

Казанлък. Двама от възпитаниците на Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ получиха златен и сребърен медали в приключилото международно математическо състезание „Математика без граници“. Това каза за Радио „Фокус“ директорът на гимназията Красимир Дамянов. Той поясни, че осмокласникът Александър Проданов, носител на златен медал от състезанието е спечелил престижното отличие в конкуренция с още 16 хиляди участника от цял свят. Сребърният медал от състезанието е заслуга на деветокласника Стилиян Иванов. И двете момчета, завоювали изключително ценните отличия са подготвени за участието си в „Математика без граници“ от преподавателя по математика в ППМГ „Никола Обрешков“ Евгений Георгиев. Отличията на двете момчета са поредните в колекцията им от завоювани медали и грамоти в различни математически състезания за последните 3 години.
Паралелно с обявените резултати от международното математическо състезание Александър, Стелиян и техният съученик осмокласникът Петър Хитров очакват резултати от участието си в т. нар. Руска олимпиада или известната Ойлерова олимпиада.
„В т. нар. Руска олимпиада сили мерят млади математици от различни страни по света. Международният финал на Ойлеровата олимпиада, провеждана във всяка една от страните- участнички, за България ще се проведе през февруари догодина в Стара Загора“, каза Красимир Дамянов.
Славяна ГАЙДАРОВА