ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Закани, оставки, приватизация, мутри и затворници изпъстриха езика на политиците (ОБЗОР)

14 ноември 2017 | 21:31

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Политическата седмица започна интересно. Езикът на управляващи и опозиция се изпъстри със закани, искане на оставки, приватизация, мутри и затворници.
„Граница“
Документалният филм „Граница“ на народния представител от „БСП за България“ и журналист Елена Йончева, който е посветен на българо-турската граница и на изграденото там възпрепятстващо съоръжение, разбуни духовете. С него авторът цели да покаже факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, както и информация за съществуването на бежански канали от Турция, през България, за Европа. Във видеото Елена Йончева сравнява българо-турската и гръцко-турската огради, както и цената за тяхното изграждане. Според журналистът 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция – 250 евро. Във филма се обръща внимание и на българската ограда в Хасковска област, която е с дължина 33 километра.
На представянето на филма присъства и председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, според когото оградата по българо-турската граница е била занемарена през 2013 г., а информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите. Относно целевата помощ от 160 млн. евро, Цветанов поясни, че текат процедурите за видеонаблюдението, което да покрие цялата българо-турска граница.
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов коментира филма в социалната мрежа „Фейсбук“: ,Напънала се планината и родила мишка. Бях на премиерата на политически-рекламирания документален филм „Граница“ на Елена Йончева. Скучен, изнасящ познати обстоятелства видео материал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“. Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели. Ентусиазирана аудитория, атмосфера на озлобление, реваншизъм и Народен съд от 1944 г. …. Въпреки режисираните посредствени прожекции, българските гранични полицаи и армия денонощно изпълняват своите задължения и клетва в дъжд, бури и порои, а пораженията след стихийните бедствия бяха възстановени от фирмите, изградили оградата, ЗА ТЯХНА СМЕТКА!
За съжаление, щетите от Вашите целенасочени манипулации са по-големи от природните бедствия, защото последните са поправими, а Вашата кампания, гонейки дребни политически цели, обезверява и отчайва част от обществото“.
Искане на оставки
Във вторник на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след филма „Граница“ от партията искат незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. „По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които видяхте, живите кадри - тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик“, коментира Нинова. Тя поясни, че от БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма на Елена Йончева „Граница“ като свидетел.
На брифинг на ПП ГЕРБ, народният представител Данаил Кирилов заяви, че партията категорично застава зад действията на Валентин Радев и Валери Симеонов. „Не смятаме, че има основание да подават оставка. Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер“, заяви той. „Уточняваме, че към момента на снимките на филма на Елена Йончева, в които се показват части от оградата, където е снимала бежанци със стълби, оградата не е била предадена като завършен обект на „Гранична полиция““, коментира депутатът. „Би било коректно и по-редно да се съобразяват етапите на изпълнение на оградното съоръжение“, каза още Данаил Кирилов.
Приватизация, мутри, наркотрафик и купуването на гласове от хора в НС
В понеделник от ГЕРБ се обявиха за промяна на Конституцията за престъпленията по време на приватизацията. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението като половинчато и обясни, че опозицията добавя към темата масовата приватизация и групировките. „Няма да скъсаме с прехода докато начело на политическото ръководство на държавата ни, стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата“, заяви тя.
БСП поиска изслушване на министъра на икономиката в парламента за приватизацията и на главния прокурор в парламентарната правна комисия за престъпленията по време на приватизацията. Левицата обяви, че по темата за Прехода ще се проведат консултации с Правния съвет към Народното събрание, за да се изготви законодателство. В отговор от ГЕРБ заявиха готовност за разговори по обявени от БСП теми за промяна в Конституцията. Депутатът Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ са готови веднага да излъчат екип за обсъждане на предложенията. „Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията“, заяви тя.
По повод изказване на Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове, Корнелия Нинова го призова да ги назове. „Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват“, коментира тя. В отговор Десислава Атанасова посочи: „Питаме се кога Корнелия Нинова ще назове имената на мутрите в политиката, както тя се изрази“. Според нея е станало тенденция лидерът на БСП да не назовава никога точната и ясна информация, а да говори за имагинерни неща. На въпрос как е приел премиерът Бойко Борисов искането на Корнелия Нинова за изваждането на мутрите от политическата власт и почувствал ли се е засегнат депутатът от ГЕРБ обясни: „Въпросът в никакъв случай на реферира към Бойко Борисов. Корнелия Нинова е тази, която очакваме да съобщи имената“. По повод искането Бойко Борисов да обясни кой депутат се занимава с наркотрафик депутатът Данаил Кирилов цитира изказването на премиера, както и публикации в медии за задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов- Илия Стоилов. А за частта от изказването на Бойко Борисов за депутати в парламента, замесени в купуване на гласове- извадки от сайта на Прокуратурата за повдигнатото обвинение на Манол Генов за купуване на гласове. „Корнелия Нинова опита да играе с правните понятия. По Конституцията затворниците нямат право да гласуват, но в затворите се намират лица, които още не са осъдени, те са следствени и имат право на глас. И в затворите се провеждат избори“, уточни Данаил Кирилов.