Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

ЕК: България се включва в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления EuroHPC

13 октомври 2017 | 15:08

Снимка: Агенция "Фокус"

София/Брюксел. Днес България стана десетата държава членка, която подписа Декларацията EuroHPC за високопроизводителни изчислителни технологии (HPC), се казва в прессъобщение от ЕК. Тази инициатива има за цел да обедини усилията за внедряване на инфраструктура за високопроизводителни изчислителни технологии на световно равнище в целия ЕС. Красимир Вълчев — министър на образованието и науката на България, тази сутрин подписа Декларацията в София в присъствието на комисар Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество.
Комисар Габриел заяви: „За мен е удоволствие да приветствам присъединяването на България към тази амбициозна европейска инициатива. Високопроизводителните изчислителни технологии са навсякъде в нашето ежедневие: в персонализираната медицина и изготвянето на прогнози за времето, в сферата на киберсигурността, в конструирането на автомобили и самолети и в симулациите с тях. За индивидуалните потребители, както и за тези в публичния сектор, е изключително важно да имат достъп до ресурси за високопроизводителни изчислителни технологии. Никоя държава членка няма капацитета да развие бързо и самостоятелно такава изчислителна мощност и затова се налага да има тясно сътрудничество и подкрепа на европейско равнище“.
Декларацията EuroHPC за високопроизводителни изчислителни технологии бе обявена официално и подписана в Рим през март 2017 г., в Деня на цифровите технологии, от Франция, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Испания. Белгия подписа Декларацията през юни, а Словения – през юли 2017 г. Очаква се скоро и други държави членки да се присъединят, тъй като инфраструктурата за високопроизводителни изчислителни технологии на най-високо равнище има потенциала да подобри значително конкурентоспособността на промишлеността и иновационния капацитет на ЕС. Швейцария също пое ангажимент да се включи в общите европейски усилия за внедряване на инфраструктура за високопроизводителни изчислителни технологии на световно равнище с капацитет да извършва най-малко 1018 изчисления на секунда (т.нар. „компютри с производителност от порядъка на екзафлоп“).