ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Кметът Иван Тотев: Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив, търси се специалист с ясна визия за бъдещето на града

13 октомври 2017 | 15:04

Снимка: ПП ГЕРБ

Пловдив. Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив. Това обяви пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Срокът за набиране на документи на кандидатите започва да тече от следващата седмица. До пореден конкурс за главен архитект се стигна, след като последната надпревара за мястото бе прекратена, защото нито един от тримата класирали се кандидати не получи достатъчно добра оценка. Към момента постът временно се заема от арх. Юлиана Петрова.
„Надявам се този път да има повече кандидати. Отново ще има публична защита на концепции, свързани с развитието на града. В град като Пловдив има много предизвикателства и следващият главен архитект трябва да познава идеите за развитие на града. Изключително много ще държим за отношението към опазване на културните паметници в Пловдив. Искаме този човек, който ще бъде главен архитект, да съблюдава и да продължи работата за общия изглед на града, за чистотата на възприятието. От друга страна, архитектът трябва да притежава и урбанистични качества. В момента започва промяна на Общия устройствен план на града и ще е необходим човек с богат опит и познания по пространствената концепция за развитие на Пловдив. Целта ни е да сменим концепцията от дисперсен към по-хомогенен град. Трябва архитектът да работи с екипа, който ще прави Общия устройствен план и това е много важно“, коментира Иван Тотев.
Кметът посочи, че очаква в концепциите, с които архитектите ще се явяват на конкурс и ще защитават, да бъде засегната същността на Пловдив. „Трябва да представи идеи за опазване на паметниците в Пловдив, предложения за справяне с проблемите с частните собственици на сгради. Важен акцент е също пространственото развитие на града и връзките с другите общини. Бъдещият главен архитект трябва да бъде човек, който да бъде авторитетен и да поеме голяма част от публичното представяне на града. Той трябва да е публична фигура, да защитава позиции и да може да се аргументира, да може да говори публично и да защитава концепции“, посочи Тотев. Кметът поясни, че конкурсът ще протече по вече добре познатите правила и срокове. „На последния конкурс нямаше голям брой кандидатури, защото искащите да заемат поста смятаха, че всичко е нагласено. Това категорично не е вярно. Искаме да изберем главен архитект, който да отговаря на нивото на Пловдив. Призовавам повече кандидати да се включат в конкурса“, каза още Иван Тотев. Той обяви, че през следващата седмица стартира и конкурс за нов директор на ОИ „Старинен Пловдив“, като се очаква на една от следващите сесии на Общински съвет да се обсъди сливането на Общинския институт с ОП „Туризъм“.
Тони МИХАЙЛОВ

Свързани новини