Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Германия отправи предупреждения към Доналд Тръмп за последиците от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран (ОБЗОР)

13 октомври 2017 | 13:17

Снимка: АФП

Берлин. Възможното оттегляне на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран ще има негативни последици върху търговските отношения, но и рискува отприщването на нова надпревара в ядреното въоръжение. Това са предупрежденията, които ФРГ отправи към американския президент Доналд Тръмп в очакване на решението му за сделката.

Опасенията на германския бизнес

Германският бизнес се опасява, че излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран ще доведе до мащабно съкращаване на обема на търговията с Техеран. Връщането на санкциите ще стане „неприятна изненада за съживените търговски връзки“, заяви ръководителят на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари, цитиран от Deutsche Welle.
Съгласно думите му, за „голям пробив“ в търговските отношения с Иран все още не може да се говори, което се дължи преди всичко с проблемите във финансовия сектор. Все пак обаче германският експорт към Иран вече превишава средните показатели от миналите години.

Страхът от надпревара в ядреното въоръжение и конфликт с Европа

Външнополитическият експерт от ХДС Норберт Рьотген призова Доналд Тръмп да не приема „катастрофално решение“. Излизането на Вашингтон от споразумението с Иран „може да доведе до надпревара в ядреното въоръжение в Близкия изток“, изрази увереност експертът в коментар за телевизионния канал ZDF.
Рьотген предупреди, че подобно решение може да се отрази негативно на трансатлантическите отношения, а също и на шансовете за разрешаване на кризата със Северна Корея. „Тръмп поставя под въпрос ненарушимостта на международните договори“, подчерта германският християндемократ, допълвайки, че европейците не биха подкрепили тази линия.

Проблемът със Северна Корея може да е само началото

Министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел алармира, че оттеглянето на САЩ от договора ще създаде „непосредствена опасност от нова война“.
„Провалът на споразумението с Иран може да бъде изтълкувано от други държави като сигнал за необходимост колкото е възможно по-скоро да придобият ядрен арсенал. Тогава неотложен проблем ще бъде не само Северна Корея“, категоричен бе германският социалдемократ.

По-рано тази седмица Европейският съюз призова американския президент Доналд Тръмп да не прекратява едностранно споразумението за ядрената програма на Иран, а да се придържа към него.
„Очакваме, че докато Иран изпълнява споразумението, всички останали ангажирани страни също ще го спазват", заяви генералният секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Хелга Шмид, цитирана от изданието Der Spiegel.
Самият германски дипломат е участвала в дългосрочните преговори за постигането на ядрената сделка с Техеран. Поради тази причина тя се противопостави на предоговарянето му. „Не бива да се забравя, че това е споразумение е за неразпространение на ядреното оръжие и изцяло изпълни предназначението си, следователно не е необходимо да бъде предоговаряно”, подчерта Шмид.
Тръмп многократно критикува иранските ракетни тестове и ролята на Техеран в страни като Сирия и Йемен. Шмид призна, че ядрената сделка не урежда регионалните конфликти. „Има големи проблеми, като непоносимото положение в Сирия и Йемен, но ние се опитваме да ги решим в други форуми", обясни дипломатът.
Тя отправи предупреждения за опасностите от ескалирането на ситуацията. „Вече имаме ядрена криза със Северна Корея, нямаме нужда от втора ядрена криза в Близкия изток". Според Шмид има опасност от „надпревара за ядрено въоръжение" в региона: „Това ще го направи още по-опасен - за всички нас". Споразумението с Техеран е „резултат от 12-годишни преговори при невинаги прости обстоятелства", припомни Шмид. Но то е направило света по-безопасен и елиминира „източник на опасност от неконтролирано ядрено разпространение".

Очаква се по-късно в петък държавният глава на САЩ да обяви официално решението си дали Вашингтон ще се оттегли от споразумението между световните сили и Иран.

Редакция: Тереза Герова