БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в балканския печат (Агенция „Фокус“)

13 октомври 2017 | 11:42

Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде лични указания занапред охраната му да използва само оръжие, произведено в страната, информира ТВ каналът „Хабертюрк”. Считано от вчера, полицейските служители и специални охранители в личната гвардия на Ердоган са въоръжени с местното автоматично оръжие „Явуз 16”, както и пушките MPT-76, които са известни като „национални пушки на пехотата”. По този начин в Турция немските автоматични и лични оръжия от серията „Зиг Зауер” остават в историята. Освен това турският президент е дал указания и на министъра на вътрешните работи полицейските структури в страната повече да не използват „Зиг Зауер”, а само образци оръжие местно производство, допълва „Хабертюрк”.
***

Берлин. В петък във федералната германска столица Берлин ще се проведе конференция на тема „Публичният диалог в Европа – повторно свързване на ЕС със своите граждани и съседство" с участието на представители на страните от Западните Балкани и на Общността, съобщава македонското електронно издание „Нова Македония“ .
Конференцията ще бъде разделена на няколко отделни панела, един от които е посветен на отношенията между ЕС и страните от региона. Той ще премине под мотото „Комуникационните предизвикателства между Европейския съюз и Балканите - Берлинския процес и евроскептицизма, как да се подобри диалогът и сътрудничеството с гражданите".
В панела, който ще председателства докладчикът на Европейския парламент за Сърбия и председател на парламентарната комисия по външните работи Дейвид Макалистър, ще говорят още министрите на европейска интеграция на Сърбия и Черна гора, Ядранка Йоксимович и Александър Андрия Пейович, а също и хърватският заместник-министър на външните работи Борис Григич.
Организатори на конференцията са Асоциацията на държавни служители в публичния сектор в Югоизточна Европа и фондация „Конрад Аденауер".
***

Атина. Гръцката полиция е арестувала трима младежи във връзка с брутална атака, извършена срещу двама пакистански мигранти, наети на работа в индустриална зона западно от столицата Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Двама от заподозрените са на 17 години, а другият е на 18 години. Според полицията в Западна Атика и тримата симпатизират на крайнодесни идеологии, но няма доказателства, които да ги свързват с неонацистката организация „Златна зора" или други десни екстремистки групировки.
Според съобщенията и тримата етнически гърци са били в затруднение с властите в миналото поради насилническо поведение, като имената им са свързани поне с един инцидент, мотивиран с расистка идеология.
Един от арестуваните заподозрени е бил идентифициран от работниците мигранти като един от нападателите им. И тримата заподозрени признават, че са извършили атаката.
***

Сараево/Хага. Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич изложи исканията си за подобряване на условията на живот в затвора, пише столичният вестник The Sarajevo Times.
Караджич поиска да му бъдат осигурени лаптоп, достъп до „Скайп“, телевизионен канал на сръбски език и хладилник.
„Здравето ми е стабилно, чувствам се значително по-добре", потвърди Караджич. Но той допълни, че затворниците са държани в лоши условия.
„Аз изобщо не разбирам защо е толкова трудно да се сдобия с лаптоп - попитах и преди това, трябва да ни бъде предоставен достъп до интернет, при условие че не качваме нищо, но със сигурност изтегляме", обясни бившият президент на Република Сръбска.
Караджич също така поиска достъп до телевизионен канал на сръбски език и хладилник в килията:
„Що се отнася до телевизията, имахме два телевизионни канала от Босна - един сръбски и един мюсюлмански, но сега нямаме достъп до нито един от двата, и затова се надяваме, че въпросът ще бъде решен“, подчерта Караджич.
Той също говори за начина на изпълнение на присъдите и за това, което нарича „ограничения на задържаните", като поиска от Съвета за сигурност на ООН да промени това. Председателят обаче бе ясен: „Изглежда си мислиш, че имам неограничена власт, но не е така“.
Радован Караджич бе признат за виновен по обвинения за извършването на геноцид в Сребреница. Присъдата, която му отреди 40 г. затвор, бе обявена на 24 март миналата година.
***