БалканиВИЖ ВСИЧКИ

The Sarajevo Times: Исканията на Радован Караджич за престоя му в затвора - от лаптоп до инсталиране на „Скайп“ и хладилник в килията

13 октомври 2017 | 11:26

Снимка: АФП

Сараево/Хага. Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич изложи исканията си за подобряване на условията на живот в затвора, пише столичният вестник The Sarajevo Times.
Караджич поиска да му бъдат осигурени лаптоп, достъп до „Скайп“, телевизионен канал на сръбски език и хладилник.
„Здравето ми е стабилно, чувствам се значително по-добре", потвърди Караджич. Но той допълни, че затворниците са държани в лоши условия.
„Аз изобщо не разбирам защо е толкова трудно да се сдобия с лаптоп - попитах и преди това, трябва да ни бъде предоставен достъп до интернет, при условие че не качваме нищо, но със сигурност изтегляме", обясни бившият президент на Република Сръбска.
Караджич също така поиска достъп до телевизионен канал на сръбски език и хладилник в килията:
„Що се отнася до телевизията, имахме два телевизионни канала от Босна - един сръбски и един мюсюлмански, но сега нямаме достъп до нито един от двата, и затова се надяваме, че въпросът ще бъде решен“, подчерта Караджич.
Той също говори за начина на изпълнение на присъдите и за това, което нарича „ограничения на задържаните", като поиска от Съвета за сигурност на ООН да промени това. Председателят обаче бе ясен: „Изглежда си мислиш, че имам неограничена власт, но не е така“.
Радован Караджич бе признат за виновен по обвинения за извършването на геноцид в Сребреница. Присъдата, която му отреди 40 г. затвор, бе обявена на 24 март миналата година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова