СофияВИЖ ВСИЧКИ

Нова станция ще бъде изградена между „Сливница“ и „Обеля“ (ОБЗОР)

12 октомври 2017 | 20:53

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Столичният общински съвет прие доклад за изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж. п. линия с метроучастъка от метростанция „Сливница“ до метростанция „Обеля“, включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. „Обеля“. Мястото, където ще бъдат изградени метростанцията и гарите, се намира между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика. 51% от финансирането ще бъдат поети от частни инвеститори, а останалите 49% - от държавата.
Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обясни, че изграждането на метростанцията е предвидено още по време на строителството на метрото през 2003 г. , като тя ще осигури директен достъп на метровлаковете към втората линия на метрото. „Към момента това не е възможно, защото зареждането на влаковете става само чрез първата линия на метрото и това създава доста затруднения“, каза той. „Хубаво стечение на обстоятелствата е, че се появи частен инвеститор, който е готов да даде за инфраструктура такава сериозна сума - малко над 12 млн. лева. По този начин възможно най-скоро ще се изгради тази метростанция, която ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно“, добави Зарков.
Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че до метростанцията ще бъдат изградени още нова ж.п. и автогара, така че е заложено мястото да стане един истински интермодален хъб. По думите му инвестицията, която се предлага от собствениците на терените около метростанцията, е с цел тя да обслужва и тях. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на нов жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите, и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза още арх. Здравков.
Цветилена СИМЕОНОВА