Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Rudaw(Иракски Кюрдистан): Хайдер ал Абади не иска война с кюрдите, но шиитски командир е получил нареждания да е в готовност

12 октомври 2017 | 17:44

Снимка: АФП

Ербил. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че Ирак не няма да води война срещу кюрдите, добавяйки че е негов дълг да запази единството и интегритета на страната. Междувременно, шиитски командир каза, че силите под негово командване са в бойна готовност по нареждане на иракския премиер, предава кюрдската новинарска агенция Rudaw.
„Ние няма да използваме армията си срещу народа си или за водене на война срещу нашите кюрдски граждани“, каза Абади, по време на среща с местните власти на провинция Анбар. Части от тази провинция продължават да са под контрола на групировката „Ислямска държава“, след като тя бе изтласкана от Мосул, Тал Афар и Хавия през тази година.
Абади, който е и главнокомандващ на Въоръжените сили на Ирак, каза, че основният дълг на Багдад е да „запази единството на страната и прилагането на конституцията, както и защитата на гражданите и националното богатство“.
Освен това, той подчерта, че „работи усилено за възстановяването на стабилността“ в страната.
Въпреки това, кюрдите се опасяват от възможно избухване на военен конфликт.
От Съвета по сигурността на кюрдистанския регион обявиха, че са получили „опасни съобщения“, че Въоръжените сили на Ирак, включително шиитската милиция Хашд ал Шааби се подготвят за „широкомащабни настъпления“ от няколко направления срещу Кюрдистан.
От Регионалното правителство на Кюрдистан (РПК) излязоха със съобщение, че „Хайдер ал Абади, министър-председател и главнокомандващ на Въоръжените сили на Ирак, ще бъде виновен за възникнали спорове и насилие в спорните райони“.
Абу Азраел, известен командир на шиитската милиция Хашд ал Шааби, разкри пред Rudaw, че частите под негово командване са в бойна готовност, по нареждане на Абади и са готови да започнат операция в Киркук.
Той каза, че Абади е председателствал среща с висшестоящи иракски военни в „Зелената зона“ на Багдад, където премиерът е наредил на пет различни военни групировки, включително Хашд ал Шааби, елитната Златна дивизия, Федералната полиция и Армията, да се приготвят за настъпление в спорните райони, най-вече в Киркук.
„Всички групировки са напълно готови. Те чакат заповеди от висшестоящите, за да започнат настъпление. Но те не искат да се бият със силите на Пешмерга и кюрдите“, каза той.
Според Азраел, някои от командирите са отказали да участват във военни действия срещу кюрдите, включително Хаджи Шибл Заиди, командир на шиитската рота Имам Али.
Освен това, той е подсказал, че очаква сериозни промени в Кюрдистан през следващите два дни, без да дава повече детайли.
Пешмерга са затворили временно основните пътища, свързващи Ербил и Дохук с Мосул, за да предотвратят вероятността за изненадващи атаки срещу Кюрдистанския регион.

Превод и редакция: Иван Христов