Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Като командир на „Специалните сили” ще се боря нашите кадри да се подбират измежду най-добрите от структурите на въоръжените сили

12 октомври 2017 | 17:24

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Кадрите на служба в „Специалните сили” трябва да се подбират измежду най-добрите от структурите на въоръжените сили в България. Това каза на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. Бриг. ген. Матеев посочи, че този ред е установен в повечето държави от НАТО и в световен мащаб. „Бих дал за пример Румъния, която постоянно сравняват с нас, където приемът в специалните сили задължително става измежду действащите военнослужещи, а не от цивилни лица”, каза той. Според него в тези части трябва да служат най-добрите, с минимум 1-2 години служба в армията.
Около 45 са новоприетите военнослужещи тази година в 68-ма бригада, увеличен е сержантският състав. Миналия месец са сключени договори с тях и те са вече на служба. Миналата година са били приети още 30 души. „Броят на новоприетите никак не е малък, като се има предвид, че от 2007 година досега в бригадата е нямало никакъв прием”, каза бриг. ген. Матеев. Има и напуснали, като броят им е малък. Според командира на 68-ма бригада този процес е нормален в армията, като се има предвид финансовите особености на военнослужещите. Напускат предимно хора с дългогодишен опит, които са намерили по-добра реализация навън.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"