Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Daily Star Lebanon: Палестинските „Хамас“ и „Фатах“ подписаха споразумение за помирение

12 октомври 2017 | 16:23

Снимка: АФП

Кайро. Съперничещите си палестински фракции „Хамас“ и „Фатах“ подписаха споразумение за прекратяване на десетилетното разцепление помежду си, по време на преговори проведени в Кайро, с посредник Египет. Президентът на Палестинската Автономия и лидер на „Фатах“ Махмуд Аббас го нарече „окончателно“ съгласие, пише ливанското издание Daily Star Lebanon.
Според споразумението, базираната на Западния Бряг Палестинска Автономия ще поеме контрола върху Ивицата Газа след 1 декември, разбираме от съобщение на египетската разузнавателна служба, която е присъствала на преговорите.
Аббас приветства постигнатата сделка и я определи като „последното споразумение, което ще сложи край на разделението“, въпреки че остават много детайли за изясняване, както и прилагането им, което не се случи при предишни опити за помирение между двете страни.
Подписите си върху сделката от Кайро положиха заместник-председателят на „Хамас“ Салах ал Арури и ръководителят на делегацията за преговорите от „Фатах“ Азам ал Ахмад.
Следва провеждането на нови преговори в Кайро, на 21 ноември, за формирането на единно правителство, в което ще бъдат поканени различни палестински политически движения.
Махмуд Аббас заяви, че представител на движението „Фатах“ трябва скоро да пътува за Ивицата Газа за пръв път от десетилетие, като демонстрация на постигнатото единство.
Санкциите въведени от палестинския президент срещу Ивицата Газа трябва да бъдат премахнати в най-скоро време, според представител на „Фатах“.
В сделката се предвижда три хиляди полицаи от базираната на Западния Бряг „Фатах“ да бъдат преместени в Газа, според член на екипа водил преговорите от страна на „Фатах“, съобщил тази информация при условия да остане анонимен.
Друг от преговарящите е съобщил, че споразумението предвижда, че части на граничната полиция на Палестинската Автономия трябва да поемат контрола върху граничния пункт Рафа, между Газа и Египет.
В споразумението не е разглеждана съдбата на военното крило на „Хамас“ и то не е участвало в преговорите.
Предишните опити за помирение се провалиха и анализаторите се отнасят с повишено внимание към постигнатата днес сделка, изчаквайки да видят дали ще настъпят реални промени на място.
Превод и редакция: Иван Христов