Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

La Vanguardia: Калунската полиция заяви, че испанските власти са действали без да се допитат до тях по време на референдума

11 октомври 2017 | 23:15

Снимка: АФП

Барселона. Каталунските органи на реда, заявиха, че испанската правителствена полиция е действала без да се допита до тях по време на сблъсъците между полицаи и гласуващи по време на каталунския референдум за независимост, пише La Vanguardia. Според доклад, даден от местната полиция пред каталунския Върховен съд, правителствените органи на реда са се намесили без да информират местните власти за намеренията си. Причината за това е “нефективната“ комуникация, се казва още в доклада.
Изданието припомня, че по данни на каталунската бърза помощ, близо 900 души бяха ранени по време на сблъсъци между полицаи и гласуващи на референдума за независимост, четирима от които бяха откарани в болница в тежко състояние.
Агенция "Фокус" припомня, че като автономна област, Каталуния разполага със свои собствени съд и полиция, подчинени на регионалното правителство, чийто лидер е Карлес Пучдемон.
По-рано в сряда испанският премиер Мариано Рахой даде петдневен срок на Каталуния да излезе със становище дали смята да обяви независимост, след като според него, това не е станало ясно от обръщението на лидера Карлес Пучдемон, направено във вторник пред регионалния парламент.
Превод и редакция: Цанко Цолов