Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Найджъл Фараж: Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер показа анти-демократичната посока, по която върви Европейския съюз

14 септември 2017 | 02:04

Снимка: АФП

Лондон. Това беше най-голямата и най-смелата реч, която съм чувал от европейски лидер, след дните на Жак Делор. Докато президентът на Европейската комисия омаловажаваше проблема за излизането на Великобритания от Европейския съюз и досадните британци, за да изложи плановете си за централизирана европейска държава, почувствах облекчение, че сме излезли точно навреме, пише бившият ръководител на ЮКИП( Партия на независимостта на обединеното кралство) и известен поборник за излизане на Великобритания от ЕС, Найджъл Фараж в своя статия, публикувана от британското консервативно издание The Telegraph.
Дори и най-фанатизираните от европейските федералисти не можеха да повярват на ушите си, когато Юнкер призоваваше към по-активна външна политика, която включва отнемането на правото на вето, притежавано от всяка страна-членка.
Това трябваше да се припокрие с пълния отбранителен съюз на ЕС, който трябва да бъде постигнат до 2025-а година. Европейската армия, която беше отхвърляна от Ник Клег (бившия лидер на либерално-демократическата партия на Великобритания – бел.ред.) и други, като фантазия, е на път да стане притеснителна реалност.
Претенцията на Юнкер, че всичко това е подкрепяно от НАТО е прикритие за дълбокия анти-американизъм, който никога не е далеч от повърхността в Брюксел.
Превод и редакция: Иван Христов