Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

България - коментари в световните медии (Агенция "Фокус")

14 септември 2017 | 01:49

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Сезонът на летните почивки е към своя край и есента се приближава бързо, но това не означава, че туристите са принудени да се откажат от слънцето - месеците септември и октомври са идеалното време за организирането на почивка по слънчевите брегове в Европа, и в частност - на Балканския полуостров, пише британският вестник The Miror.
Изданието представя класация за дестинациите, които може да предложат най-изгодните и все още слънчеви почивки за онези, които са пропуснали отпуската през август. Освен икономични обаче, този тип ваканции през септември и октомври дават възможност за избягване на големите тълпи от летовници, което означава повече спокойствие и по-качествено обслужване в популярните курорти, съобщава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.
Популярният курорт на българското черноморие Слънчев бряг е поставен на пето място в класацията на вестника, веднага след водещи ваканционни дестинации като Коста Брава в Испания или Алгавре в Португалия.
През летния сезон Слънчев бряг е препълнен с туристи, които търсят забавление. След началото на септември обаче атмосферата в българския курорт се успокоява, което дава възможност на посетителите да се насладят на шопинга, древното културно наследство и плажовете в района, без да се налага да се блъскат в тълпи от хора.
Изданието отбелязва като плюс за почиващите ниските цени в курорта, където след края на сезона цените падат чувствително. Непосредствената близост на Несебър и Стария град, който е включен в Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, допълнително накланя везните в полза на избора на Слънчев бряг за късна морска почивка.
The Miror включва Гърция в класацията с две от най-посещаваните й дестинации - островите Корфу и Родос, които заемат съответно шесто и десето място.
От редакцията подчертават, че през септември температурите в Корфу се понижават леко, но все още са достатъчно високи, за да могат туристите да се възползват максимално от плажовете и великолепната природа на острова.
Поставеният под номер 10 в класацията остров Родос е неповторима смесица от атрактивни морски курорти и древно културно наследство, отбелязва британското издание. Един от главните градове - Линдос, разположен в югоизточната част на острова, изобилства от ресторанти и кафенета, в които туристите да опитат традиционни гръцки ястия и напитки.
Хърватия е представена в класацията с полуостров Истрия. От редакцията го описват като чудесно място за посещение през тихия септември, когато големите групи туристи са се прибрали у дома, като препоръчват ваканцията там да започне не по-рано от 17-то число на месеца.
Изданието хвали Умаг като един от задължителните градове за посещение в Хърватия, който освен кристално чиста морска вода предлага на туристите разходка до запазилите автентичния си облик градски крепостни стени, датиращи от X век.
Градът може да се похвали със зашеметяващи плажове, категоризирани заслужено със "Син флаг", а по протежението им са разположени едни от най-добрите ресторанти за морска храна в страната.
***
София. Към началото на месец септември в България е имало около 2,2 хил. мигранти и бежанци, показва доклад на Министерството на вътрешните работи в София, предава Independent Balkan News Agency.
Според доклада по-голямата част от миграционния натиск е на границата между България и Сърбия, тъй като бежанците и мигрантите се опитват да си проправят път към Западна Европа.
Към началото на месец септември 1315 души са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците.Това представлява 25% от общия капацитет на центровете в страната.
От тях 33% са сирийци, 28% идват от Афганистан, сочат официалните данни.
Общо 484 души са в центрове на Дирекция „Миграция" на МВР, което покрива 51% от техния капацитет. От хората в тези съоръжения 22% са от Афганистан, а 17,6% от Ирак.
***
Брюксел. България и Румъния трябва „незабавно“ да се присъединят към Шенген, заяви в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер, пише The Independent.
По време на годишното си обръщение, Юнкер призова още всички държави-членки на Европейския съюз да приемат еврото като своя национална валута и представи проект за реформи в съюза.
***
Рим. Български гражданин бе арестуван в Рим, след като е повредил Императорския форум в града, пише Euromag, като се позовава на информация от сайта "Италия по руски". Преди полицията да се намеси, българинът е успял да изпише с метален ключ своето име и това на приятелката си, придружени със сърце, на стената на сградата.
Освен него са арестувани и двама чилийци, които се опитали да отчупят парче от Колизеума.