Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Федералистката визия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е далеч от реалността

14 септември 2017 | 01:19

Снимка: АФП

Лондон. Независимо от преговорите за Брекзит, ако председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е имал послание за Великобритания, в своята реч за състоянието на Европейския съюз през изминалата година, то със сигурност е било това: „(Брекзит) не е всичко и не е края на всичко“, пише британското издание The Guardian.
След това изречение, председателят на ЕК отдели още около две минути на травмата от излизането на Великобритания от общността, в обръщение дълго около час и обхванало редица теми – от геополитиката до морските звезди. „Вятърът отново духа в платната на Европа“, обяви той и изглежда, че ЕС плава към по-федералистка посока.
Това беше амбициозна заявка за по-дълбока интеграция. Няма да има повече Европа по поръчка, специални сделки и възможности за отказване. Според визията на Юнкер, присъединяването към еврото и към Шенгенската зона ще бъде норма. Всички ще трябва да се присъединят към Европейски отбранителен съюз. Повече решения ще бъдат вземани чрез квалифицирано мнозинство, включително в чувствителните теми, като данъчното облагане.
Според изданието, държавите, клонящи към по-независима политика, няма да си мълчат, само защото Обединеното кралство е напуснало ЕС. Подчертавайки тази реалност, нидерландският премиер Марк Руте описа Юнкер като „романтик“, като направи язвителна забележка, че хората с „визия“ трябва да посетят очен лекар.
Но най-голямото препятствие за плана на Юнкер идва от Централна Европа. Председателят на ЕК избегна да спомене Полша или Унгария, когато говореше за европейските ценности и върховенството на закона. Но в близкото бъдеще, авторитарните тенденции ще са най-голямата заплаха за единството в Съюза. Дори и без Великобритания в него, плаването ще бъде бурно за кораба на Европейския съюз.
Превод и редакция: Иван Христов