Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Карла дел Понте: Налице са достатъчно доказателства за осъждането на Башар Асад за военни престъпления

13 август 2017 | 12:44

Снимка: АФП

Женева. Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в Югославия Карла дел Понте, която обяви оттеглянето си от Комисията на ООН за Сирия, увери, че са налице достатъчно доказателства за осъждането на лидера на Дамаск Башар Асад за извършването на военни престъпления, пише турският вестник Daily Sabah.
Дел Понте, 70-годишна, обяви миналата седмица, че се оттегля от поста си заради разочарованието от неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да продължи работата на Комисията, като създаде специален трибунал за Сирия. Към момента обаче тя е не е уточнила кога точно ще напусне заеманата длъжност.
На въпрос от швейцарския вестник Sonntags Zeitung дали има достатъчно доказателства, за да може Асад да бъде осъден за военни престъпления, Дел Понте бе категорична: „Да, убедена съм, че това е така, затова положението е толкова разочароващо. Въпреки това, няма прокурор и няма съд".
Сирийското правителство, ръководено от Асад, отрича докладите на Комисията, документиращи широко разпространени военни престъпления, извършени от подкрепяните от правителството сили и службите за сигурност на Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова