Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Министър Красимир Каракачанов: Български офицер никога не е предавал своята страна

13 август 2017 | 12:28

Снимка: Агенция "Фокус"

Варна. Български офицер никога не е предавал своята страна. Това заяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по повод отбелязването на 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. „Днес е един тържествен ден, не само защото отбелязваме 138-та годишнина от създаването на ВМС. Днес е един тържествен ден, защото в редовете на славната ни и непобедима Българска армия се влива един випуск от военноморското училище”, подчерта Каракачанов. Той призова курсантите да предават на подчинените си всичко научено: духа на българския воин, възпитанието в патриотизъм и родолюбие.
„Службата в армията не е само дълг, службата в армията е нещо много по-голямо, защото ако с основание казваме, че благодарение на българската православна вяра ние оцеляхме като нация през петстотингодишното турско робство, с още по-голямо основание можем да кажем, че българската държава въпреки всички трудности и изпитания съществува 1400 години благодарение на българската армия. Това е вашият дълг, на вашите плещи пада отговорността за съществуването, просперитета, независимостта и свободата на българската нация и българската държава. Пожелавам ви успех в службата и знайте – български офицер никога не е предавал своята страна. Знайте и още нещо – правителствата идват и си отиват, едни партии днес са модерни, други партии два дни са модерни, но България е вечна и нейната слава, свобода и независимост трябва да бъдат бранени“, каза още Красимир Каракачанов.
И началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също приветства курсантите: „Българската армия и въоръжените сили се нуждаят от вашата свежа кръв, да преоткриете това, което сте натрупали като знание във въоръжените сили на Република България и в Българския военноморски флот”.
На събитието, което се проведе на Морска гара Варна, присъстваха и Негово Високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал проф.д.в.н Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище, висши военнослужещи, народни представители, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, други официални лица и граждани.
По повод празника на Военноморските сили от 12.00 до 15.00 часа на Морска гара Варна военни кораби ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"