ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Предстоящи събития в страната за 18 юли (Агенция „Фокус“)

18 юли 2017 | 00:01

Снимка: Агенция "Фокус"

***
Карлово.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъдат на посещение в град Карлово, където ще проведат среща с кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов и с общинското ръководство. Президентът и вицепрезидентът ще участват в тържествената програма за отбелязване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата, след което ще се проведе тържествена заря по случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

***
Шабла.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на Международното учение “Шабла 2017”.

***
Левски.
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Левски по случай честването на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще разговаря с кмета Любка Александрова и ще произнесе слово по време на тържествената програма. На паметника на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя. По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Лесичово и ще участва в церемония по откриване на паметен знак на Васил Левски.

***
София.
От 10.30 часа от Храм-паметника „Свети Александър Невски“ ще тръгне протестно шествие в подкрепа на Националната гражданска инициатива за промени в образователната система. Шествието ще продължи пред сградата на парламента, кръстовището на Софийския университет и ще приключи пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където в продължение на два часа до 13.00 часа ще се проведат обсъждания, относно реализирането на предложените промени в системата на образованието.

***
София
От 10.30 часа в националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, на която ще бъдат дадени повече подробности за XXI Международен фолклорен фестивал „Витоша 2017” (21 – 25 юли, пл. „Знаме на мира“, кв. „Павлово“).

***
София.
От 11.00 часа в централата на "Движение България на гражданите" (ул. "Г. Бенковски" 7) ръководството на ДБГ ще даде пресконференция, на която ще обяви решенията на Националния съвет на партията, провел се през уикенда.

***
София.
От 11.00 часа в зала „Изток“, Народно събрание, Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта съвместно с Държавната агенция за закрила на детето ще проведе Кръгла маса „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“.

***
София.
От 11.00 часа в Борисовата градина пред бюст-паметника на Апостола на свободата ще се проведе тържествено честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

***
София
От 11.30 часа в националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, на която представители от Секция „Репродуктивни проблеми" при сдружение „Диабет и предиабет" и Пациентски организации „Заедно с теб", ще изнесат данните от проучване сред хора, ползвали услугите на инвитро центровете.

***
София.
От 14.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров, Димитър Георгиев – председател на Държавна агенция „Национална сигурност” и Георги Начев – директор на Агенция за Държавна финансова инспекция, ще бъдат изслушани на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

***
София.
От 14.00 часа в зала „Триадица“ на гранд хотел София ще се проведе дискусия, посветена на доброволните формирования в страната. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов ще бъде модератор на събитието, което е посветено и на 18 юли – на този ден през 1936 година са положени основите на системата за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

***
София.
От 15.00 часа софиянци в постоянната приемна на ул. „Леге“ №10, етаж 1 народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова и общинският съветник Николай Николов ще бъдат на разположение на софиянци.

***
София.
От 18.00 часа в зала №1 на Централния военен клуб (бул. „Цар Освободител“ №7) столичните социалисти организират тържествено честване на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Преди това, в 17.00 часа, ще има поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола в Борисовата градина.

***
София.
От 18.30 часа пред храма „Св.Седмочисленици“ СФСМВР ще даде началото на серия от регионални протести, предизвикани от исканията на служителите на МВР за по-високи заплати и нов закон за МВР.

***
София.
От 18.30 часа в Борисовата градина ще се състои концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР.

***
София.
От 18.30 часа в зала 3 във „Витоша Парк Хотел“, Академията за мода организира вечер в памет на италианския дизайнер Джани Версаче във връзка с 20-годишнината от неговата трагична смърт.

***
София.
От 20.00 часа с тържествен концерт в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София ще бъде отбелязана 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

***
София/с. Костенец.
От 10.00 часа на пл. „Константин Костенечки“ в село Костенец (Софийска област) ще бъде открита паметна плоча в чест Васил Левски, изработена с подкрепата на ВМРО. Събитието ще започне с водосвет, ще присъстват народни представители от парламентарната група на Обединени патриоти, членове и симпатизанти на ВМРО от региона.

***
Благоевград.
В 11.30 часа в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата „Васил Левски – Апостолът на свободата“.

***
Благоевград.
От 10.00 часа на площад „Васил Левски”, Благоевград ще отбележи 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

***
Благоевград.
От 10.00 часа на спортен комплекс "Пирин" за поредна година ще се проведе състезание по дълъг скок под мотото "Достойни за името на Апостола".

***
Благоевград.
В 10:30 часа в Регионална библиотека ‚Димитър Талев“- Благоевград ще се проведе рецитал по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

***
Благоевград.
От 11.30 часа, в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде представена изложбата „Васил Левски – Апостолът на свободата“.

***
Благоевград.
От 17.00 часа в Регионалния исторически музей ще бъде открита международна изложба, в която ще участват световно известни художници.

***
Бургас.
От 10.00 часа в Морската градина ще се състои брифинг във връзка с откриването на еднодневен информационен щанд на Европейския потребителски център България към Комисията за защита на потребителите.

***
Бургас.
От 17.00 часа при възпоменателния паметник на летище Бургас – кв. „Сарафово“ ще се състои церемония в памет на жертвите на терористичния атентат от 2012 г., при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

***
Бургас.
От 19.30 часа на открита сцена „Охлюва“ ще се състои концерт „В памет на Апостола“ на Бургаския духов оркестър. В 21.00 часа пред бюст-паметника на дякон Левски в Морската градина ще започне тържественият ритуал в чест на годишнината от рождението му. Тържественият ритуал ще завърши с илюминация от 12 бели светлинни салюта в небето. От 21.40 часа на открита сцена „Охлюва“ бургазлии и гости на града ще могат да се докоснат до живота и делото на великия българин, пресъздадени в театралния спектакъл „Прости ни, Апостоле...“.

***
Варна.
От 10.00 часа пред Паметника на Васил Левски в Алеята на възрожденците ще се състои общоградско честване по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

***
Варна.
От 14.00 до 16.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ, ул. „Георги Бенковски“ №1, общинският съветник Пейчо Бюбюлев ще има приемен ден за граждани.

***
Варна.
От 18.00 часа на сцена "Раковина" в Морската градина ще се състои концерт по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

***
Велико Търново.
От 09.00 часа в Голяма зала на Общината ще се проведе пресконференция на Стопанска камара – Велико Търново.

***
Велико Търново
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА, Българска стопанска камара ще даде пресконференция на тема „Подкрепа за заетостта и мобилността на работната сила в трансграничната зона България-Румъния“.

***
Видин.
От 11.00 часа в Медийния център на административната сграда кметът на Община Видин Огнян Ценков ще даде пресконференция по актуални въпроси.

***
Враца.
От 10.00 часа пред паметника на Апостола ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя. В 10.30 часа в Народно читалище „Развитие 1896“ ще бъде открита изложба на икони, рисувани от ученици и учители от ОУ „Васил Левски“. От 11.10 часа в читалището ще се състои концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”.

***
Враца.
От 18.30 часа в Младежки дом ще бъде представена книгата на Денис Олегов „Колелото на историята“.

***
Гоце Делчев/Хаджидимово.
От 10.30 часа в Община Гоце Делчев и от 13.00 часа в Община Хаджидимово заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов ще се среща с граждани.

***
Добрич.
В 10.00 часа пред паметника на Васил Левски, гражданите и гостите на града ще се преклонят пред живота и делото на Апостола.

***
Дупница.
От 09.30 часа на паметника на Васил Левски ще започне тържествено отбелязване на 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата.

***
Карлово.
От 9.00 часа в храм „Св. Николай“ ще се отслужи тържествена света литургия по повод 180 годишнината от рождението на Васил Левски.

***
Карлово.
От 10.00 часа поднасяне на цветя на гроба на Гина Кунчева.

***
Карлово.
От 10.15 часа Литийно шествие от храм „Св. Николай“ до пл. „20-ти юли“. -

***
Карлово.
От 10.30 часа на площад „20-ти юли“ ще се проведе церемония по издигане на знамената на Република България и град Карлово, посрещане на националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.

***
Карлово.
От 11.15 часа в НМ „Васил Левски“ ще се състои литературно-музикална програма.

***
Карлово.
От 16:00 часа в зала „Васил Караиванов“ ще се проведе Литературен салон.

***
Карлово.
От 16:00 часа на пл. „20-ти юли“ ще започне концерт на художествените състави от структурите на СОСЗР.

***
Карлово.
От 18:00 часа НЧ „Васил Левски – 1861“ премиера на театралния спектакъл „Разпитът“.

***
Карлово.
От 20:20 часа в НМ „Васил Левски“ церемония по изнасяне на знамето на карловския революционен комитет.

***
Карлово.
От 21:00 часа на пл. „Васил Левски“ ще се проведе Тържествен митинг-заря.

***
Кюстендил.
От 09.00 часа от площад „Велбъжд” ще започне традиционният велосипеден поход до село Шишковци.

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в заседателната зала на Община Кюстендил ще се проведе месечно заседание между кметовете и кметските наместници на селата и представители на общинска администрация.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа пред паметника на Васил Левски ще бъдат отбелязани 180 години от Рождението на Апостола на свободата.

***
Кюстендил.
От 11.30 до 13.00 часа, в офиса на ПП ГЕРБ, бул. „България" №25, народният представител Кирил Калфин организира приемен ден за граждани.

***
Перник.
От 11.00 часа в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде демонстрирана технологията за обследване и рехабилитацията на язовир „Студена“.

***
Петрич.
Община Петрич ще раздаде 180 книжки „Моята първа книга за Васил Левски” по случай 180 години от рождението на Апостола. В 09.00 часа ще бъде открита постерна изложба, която ще покаже в 10 постера важните моменти от земния път на Апостола. В същия час на градския площад в Петрич ще започне празничен спектакъл. От 21.00 часа отново на градския площад ще се прожектира на открито за всички жители и гости на град Петрич игрален филм за Апостола на Свободата.

***
Пловдив.
От 10. 00 часа в Централната алея в парк „Бунарджика“, пред паметника на Васил Левски ще се отбележи честването на 180-годинишнината от рождението на Апостола на свободата.

***
Пловдив.
От 11.00 часа в новия офис на фондация "Пловдив 2019" на ул. "Райко Даскалов" 2, етаж 2 - Заседателна зала ще се състои пресконференция, свързана с текущите дейности на фондацията.

***
Пловдив.
От 11.30 часа в заседателната зала на Община Пловдив ще се състои пресконференция във връзка отчитане дейността на Общинската и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, гр. Пловдив през първото шестмесечие на 2017 г.

***
Пловдив.
От 16.00 до 18.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ в район „Тракия” в блок 91, общинският съветник Иван Вичков, член на Постоянната комисия „Здравеопазване и социални дейности”, ще има приемен ден за граждани.

***
Поморие.
От 9.30 часа при бюст-паметника на Апостола на свободата ще за почне Юбилейна програма, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Младежка театрална група „Валерий и приятели“ ще представят постановката от Антон Ашкерст - „В паметта на народа, поемата Левски”, а Надежда Стойкова от Исторически музей – Поморие ще поднесе приветствия за празника.

***
Русе.
От 10.00 до 12.00 часа в кв. „Дружба 3“, на зелената площ югозападно от кръстовището между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“, ще бъде представена военна техника от състава на българските и американските въоръжени сили.

***
Смолян.
От 10.30 часа в ППМГ „Васил Левски” в кв. „Райково” ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата.

***
Стара Загора.
От 9.00 часа в катедралния храм „Св. Димитър“ ще бъде отслужена Заупокойна света литургия в памет на Апостола. От 10.00 часа със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий ще започне общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Левски.

***
Стара Загора/ с. Бъдеще.
От 10.00 часа в НЧ „Васил Левски 1921“ в с. Бъдеще ще се състои беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола.

***
Търговище.
От 09.00 часа, пред барелефа на Апостола на площад „Независимост” ще се състои ритуал за поднасяне на цветя в знак на признателност към живота и делото на Левски. Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов” ще изнесат литературна композиция „Нужен си и днес, Апостоле…”.

***
Шумен.
От 09.00 часа в църквата „Св. Възнесение Господне“ ще бъде отслужена панихида за Апостола и загиналите за Отечеството.

***
Шумен.
От 11.30 часа пред паметника на Васил Левски в центъра на Шумен с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на националния герой.

***
Хасково.
От 10.00 часа пред паметника на Васил Левски до едноименното училище с ритуал по поднасяне на венци и цветя Община Хасково ще почете 180-тата годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.

***
Хасково.
От 11.00 часа в зала Хасково на Община Хасково ще се проведе информационен форум „Социално предприемачество – предизвикателства и възможности за развитие в Южен Централен район“.

***
Шумен.
От 14.00 часа в зала 203 в общината ще заседава Постоянната комисия „Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с НПО“.

***
Шумен.
От 16.00 часа в зала 203 в общината ще заседава Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт”.