Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в международния печат (Агенция „Фокус“)

18 юли 2017 | 00:01

Снимка: АФП

В понеделник е имало леки сблъсъци в Стария град на Ерусалим на фона на увеличеното напрежение след смъртоносното нападение край Храмовия хълм, пише вестник The Times of Israel.
От полицията уточниха, че ситуацията вече е спокойна. Властите отбелязаха, че група мюсюлмански поклонници са опитали да блокират път в Стария град на Ерусалим.
Органите на реда са отказали да им позволят да проведат своя протест и са им наредили да се отдръпнат от пътя, тъй като са „застрашавали себе си и другите“.
От полицията допълниха, че тийнейджър е хвърлил бутилка срещу един от полицейските служители, заради което след това е бил арестуван.
Общо 168 членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били задържани по време на антитерористични операции в периода между 10 юли и 17 юли, съобщиха в понеделник от турското Министерство на вътрешните работи, пише вестник Daily Sabah.
Полицията, жандармерията и турските въоръжени сили са извършили 1, 128 антитерористични операции срещу ПКК, по време на които 25 членове на ПКК са били убити, двама са били заловени живи, а 14 други са се предали.
Освен това 33 дългоцевни оръжия, много експлозиви, хиляди амуниции, 27 самоделни взривни устройства и 12 укрития и пещери, използвани от членовете на ПКК, са били унищожени.
Като част от борбата срещу незаконната миграция 3, 352 нелегални имигранти и 54 трафиканти са били заловени от турските власти.
В понеделник турският парламент одобри удължаването на извънредното положение в страната с още три месеца, пише вестник Hurriyet.
Турция обяви извънредно положение на 21 юли 2016 г. след неуспешния опит за преврат.
Правителството отбеляза, че причината за поддържането на извънредното положение е водената борба срещу тероризма и по-конкретно срещу организацията „Фето“, която беше обвинена от властите на страната за организирането на преврата.
В понеделник два кораба на китайската крайбрежна охрана са навлезли за кратко в японските води при префектура Аомори, пише вестник The Japan Times.
От японската крайбрежна охрана потвърдиха, че влизането на двата кораба във водите на Японско море се е случило между 8.05 и 8.20 ч. местно време. Плавателните средства са напуснали района към 9.40 ч., след като им е било изпратено предупреждение.
Около два часа по-късно двата кораба са били забелязани отново в Японско море, като са излезли около 15.20 ч., уточниха японските власти.
Освен това в понеделник други четири кораба на китайската крайбрежна охрана са нарушили японските териториални води около островите Сенкаку в провинция Окинава.
Това се случва, след като в събота два кораба на китайската крайбрежна охрана навлязоха в японски води при Кюшу.