ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Оборудват спешната помощ с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с полицията (ОБЗОР)

17 юли 2017 | 19:38

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Оборудват спешната помощ с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията. Това стана ясно след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с министрите на вътрешните работи и здравеопазването – Валентин Радев и Николай Петров, и ръководители на най-големите здравни заведения.
Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба. Цацаров заяви, че участниците в срещата са се постарали да погледнат нещата по веригата – от болничните заведения до наказателните производства. „Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности“, каза той. По думите му от страна на прокуратурата мерките, които ще бъдат взети са свързани с указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителите на болничните заведения със спешни приемни центрове. „На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които са в пълно съответствие със закона и съответстват на тежестта на тези посегателства“, съобщи главният прокурор. По думите му първата им задача е актуализиране на споразумението между Министерството на здравеопазването и прокуратурата и създаването на директна връзка, за да може по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда.
От своя страна вътрешният министър Валентин Радев коментира, че МВР ще направи обследване и ще даде предписание, на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво още може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано. „Продължават посегателствата срещу медицинските служители и това е тревожно. Хората очакват нещо да бъде направено. Досега се работи и много неща са направени. Управителите докладваха какво до момента е направено в болниците“, посочи министър Радев. „Очевидно обаче някъде нещо не е донаправено. МВР не може да бъде отговорно изцяло за това. Всеки си поема отговорностите“, коментира той.
Здравният министър Николай Петров допълни, че за тази година само регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52. По думите му около половината от тях са чиста физическа агресия. „Набелязахме някои мерки и разпределихме задачите така че всяка институция да свърши работата, която е нейна отговорност“, посочи министър Петров. „Здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички екипи с паник бутони, GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията“, допълни Николай Петров.