Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

16 юли 2017 | 00:02

Снимка: АФП

Бенгази. Международното летище в Бенгази официално е открито за търговски полети, въпреки голямото военно присъствие в района, предаде The Jerusalem Post.
Първите изходящи полети от летището Бенина бяха към Триполи, Аман и югоизточния либийски град Куфра. Сред дестинациите за входящи и изходящи полети са Тунис, Истанбул, Александрия и западния либийски град Зинтан.
***
Вашингтон. Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп нае още един адвокат за юридическия си екип, който защитава интересите му във връзка с разследването на контактите му с Русия, съобщава изданието The New York Times.
Тай Кобб, авторитетен адвокат и бивш прокурор, е възприеман като ветеран в американското правосъдие. Той стана част от юридическия екип на Тръмп, след като на фона на разрастващото се разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори в близките кръгове на президента се появиха опасения, че личният адвокат на Тръмп, Марк Касовиц, няма да се справи сам със ситуацията.
***
Анкара. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа статия за британския вестник The Guardian по повод годишнината от неуспешния опит за преврат срещу него, в която увери, че страната му защитава демократичните ценности, и призова западните лидери да направят избор между Турция и терористите.
„Днес отбелязваме първата годишнина от опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция. Точно преди една година милиони турски граждани оставиха настрана техните политически, културни и етнически различия, за да формират обединен фронт срещу заговорниците, които опитаха да бламират конституцията на нашата страна, стреляха по беззащитни граждани и бомбардираха парламента. Обединен, народът на Турция не позволи на въоръжените групи да ограбят тяхната демокрация, свобода и начина им на живот“, пише Ердоган.
„В осуетяването на плановете на заговорниците 250 души загубиха живота си, а още 2193-ма бяха ранени. Моето правителство продължава опитите си да привлече под отговорност Фетхуллах Гюлен и неговите последователи, които според доказателствата стоят зад опита за преврат. Това не е важно само за демокрацията в Турция, но и за демокрацията в целия свят“.
„Между 1960 г. и 1997 г., най-малко четири демократично избрани правителства бяха насилствено свалени от власт. Десетилетия наред демократично избраните правителства не можеха да се освободят, нито нацията можеше да се излекува от лошото отношение на някои правителства в миналото. Още по-лошото е, че тези събития отслабиха вярата на турския народ във властовите институции“.
„Осуетяването на този заговор е повратна точка в историята на демокрацията – това ще даде надежда и вдъхновение на всички хора, които живеят под сянката на диктатурата. За съжаление съюзниците на Турция, най-вече нашите приятели от Запада, не успяха да оценят важността на това, което се случи. Вместо да се солидаризират с моите сънародници, редица западни правителства и институции избраха да изчакат и да видят как ще се развие кризата. Тяхната двуличност и двойни стандарти нараниха турския народ, който рискува всичко, за да защити своята свобода“.
„Фактът, че усилията на Турция да идентифицира и премахне държавните служители, лоялни на Гюлен – турски гражданин, който живее в САЩ, бяха атакувани от същите групи на Запад, повдигна въпроси относно отношението на Запада към демокрацията и сигурността на моята държава. За да добавят сол в раната, много от висшестоящите лидери на ФЕТО, организацията на Гюлен, получиха убежище от обявилите се за наши съюзници и приятели държави. Няма начин да бъде прикрито предателството на нашето приятелство и това е несъвместимо с двустранните ни отношения и фундаменталните ценности, които заедно споделяме. Днес западните лидери са пред избор дали да останат солидарни с терористите или да възстановят доверието на турския народ“.
***
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) няма да вземе участие в церемонията в турския Меджлис по повод годишнината от опита за преврат от 15 юли м.г., предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Програмата предвижда „Шествие за национално единство” от Първата (централната) сграда на Меджлиса до района в парламентарния комплекс, където ще се състои самата церемония. След това точно в 02.32 часа председателят на Меджлиса Исмаил Кахраман и президентът Реджеп Тайип Ердоган ще направят обръщения към народа.
Междувременно, в предварителната програма фигурираше изказване и на лидера на турските националисти Девлет Бахчели, което предизвика силна полемика. Самият той оповести, че няма да бъде сред ораторите. Програма беше отново променена, но независимо от това НРП пак потвърди, че няма да присъства, посочва още ДХА.
***
Анкара. Турция ще удължи режима на извънредно положение на 18 юли 2017 г., съобщава вестник Hurryiet.
Решението е взето на заседание на Съвета по национална сигурност на Турция в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.
На пресконференция премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че правителството ще изиска удължаването на мярката за извънредно положение от парламента преди изтичането ѝ на 19 юли.
„Разбира се, че мярката ще бъде премахната един ден, когато обстоятелствата го позволяват, но обявяването на точна дата би било погрешно. Подобни проблеми се разглеждат и обсъждат в рамките на Националния съвет за сигурност“, уточни Йълдъръм.
На същата среща, Йълдъръм нападна САЩ и някои европейски страни, които – съгласно думите му, не са позволили провеждането на мероприятия по отбелязването на неуспешния преврат и в прилагането на двойни стандарти, що се отнася до човешките права в Турция в сравнение с техните страни.
„От една страна се наричате „страни на свободата“ и постоянно критикувате Турция заради човешките права и свободи на нейните граждани, а от друга спирате действия, предназначени да информират международната общественост за опасността, която беше надвиснала над бъдещето на Турция“, коментира турският премиер.