Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

18 юни 2017 | 00:02

Снимка: АФП

Рияд. Саудитският външен министър Адел ал Джубеир заяви, че страната му, Египет, ОАЕ и Бахрейн, които преди време прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, в момента съставят списък с „провиненията му“, който ще бъде представен скоро, пише египетският Ahram.
Министърът заяви, че Катар трябва да отговори на исканията да прекрати финансовата подкрепа за терористични организации. Той посочи, че списъкът не е с искания, а е „списък с провинения, които катарците трябва да поправят“. Същевременно Ал Джубеир посочи, че няма намерение да се навреди на народа на Катар.
„Нашите катарски братя не могат да продължават да спонсорират екстремизма, да подбуждат към тероризъм, да използват враждебни медии и да се месят в делата на другите държави и да очакват добри отношения“, посочи министърът и добави, че очаква позитивна реакция от Доха, която да превърне региона в „по-добро място“.

***

Анкара. В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с лидерите на Катар и Франция и ги е призовал да помогнат за разрешаването на кризата в Персийския залив, пише турският вестник Hurriyet.
Източник, близък от президента, отбелязва, че тримата лидери са обменили мнения по въпроса за незабавното намаляване на напрежението в региона. Те многократно са подчертали, че единствено диалогът и преговорите ще разрешат настоящата ситуация.
На 5 юни пет арабски държави: Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Йемен, скъсаха дипломатически отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепяне на тероризъм.
Катар от своя страна отрече обвиненията и определи този ход като дипломатически „необоснован“.

***

Вашингтон. Продължава издирването на седем души от екипажа на американския ескадрен миноносец „USS Фицджералд“, който се сблъска с търговски кораб край бреговете на Япония рано в събота сутринта местно време, пише вестник Washington Examiner.
Инцидентът е причинил значителни щети по плавателното средство и е довел до наводняването на кораба. В момента той се намира в пристанището на град Йокосука. Американските власти отбелязаха обаче, че все още не е ясно колко дълго ще отнеме да се достигне до наводнените места, за да може да продължи издирването на изчезналите.
Междувременно японската крайбрежна охрана, заедно с американски кораб и самолет продължават операцията за издирване на изчезналите моряци в открито море.

***

Токио. Бившият японски министър-председател Ясухиро Накасоне възхвали постиженията на бившия германски канцлер Хелмут Кол, който почина в петък на 87-годишна възраст, пише The Japan Times.
„Повторното обединение на Източна и Западна Германия, постигнато след края на Студената война, беше резултат от лидерството на Кол, от неговата преценка, от способността му да предприема смели действия“, подчерта Накасоне.
Освен това той отбеляза, че Кол е имал огромен принос за създаването на Европейския съюз.
Накасоке уточни, че докато е бил премиер през 80-те години, японското посолство в Берлин отново е било отворено и е възстановило работата си като база за културна обмяна с Европа. Той допълни, че дипломатическото представителство се е превърнало основа за засилване на приятелството между Япония и Германия.

***

Вашингтон. В събота американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговите мисли и молитви са със седемте моряци, изчезнали след сблъсъка между американски ескадрен миноносец и търговски кораб край бреговете на Япония, пише The Hill.
„Мислите и молитвите ми са с моряците от „USS Фицджералд“ и техните семейства. Благодаря на нашите японски съюзници за тяхната подкрепа“, написа Тръмп в „Туитър“.