ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Държавна агенция „Архиви“ награди Красимир Узунов в категория „Приятели за архивите” за автор и издател за 2016 г.

09 юни 2017 | 12:19

София. Днес, на Международния ден на архивите, от 17.00 часа в сградата на Държавна агенция „Архиви“ ще бъде открита изложба „Бавария и България в Първата световна война”. По повод събитието се проведе и пресконференция на тема: „Архиви, гражданство и интеркултурализъм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За Международния ден на архивите традиционно се организират различни прояви, за да се изтъкне ролята на архивите и да се насочи вниманието към важността на професията. В България Деня на архивите се празнува за 9 път.
„Основната ни задача е да номинираме за изтеклата 2016 г. за читател, дарител и приятел на архивите”, заяви доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. „Как отбелязваме този ден? На първо място – пускането в дигитален вид на първата част от колекцията на еврейски книги, която се съхранява при нас”, отбеляза доц. д-р Груев.
Дигиталната колекция, включва първите 1082 старопечатни еврейски книги, отпечатани в градовете Константинопол, Солун и Измир. Книгите са част от фонд №1568К „Еврейски документи и старопечатни издания – една от най-големите колекции, съхранявани в Централния държавен архив. Освен като образци на ранното еврейско книгопечатане, книгите са извънредно ценни извори както за историята на евреите в България, така и за целия Балкански регион в периода ХVІ–ХХ в. Проучените книги дават характеристика и описание на бита, културата и икономиката на евреите от Балканския полуостров за последните пет века, което ги поставят по значение до гръцките, латинските и турските извори за историята на Балканския полуостров.
Доц. д-р Груевуточни уточни, че от ДАА правят това, което зависи от тях, за да покажат какво съдържа колекцията, кое е ценното. „По-този начин искаме да привлечем интереса на световни изследователи”, допълни доц. д-р Груев. „Тази колекция от книги е световна по своята значимост”, коментира той.
Доц. Върбан Тодоров, бивш председател на комисията по номиниране на „Дарител на годината” 2016 г. съобщи, че комисията се е спряла на дарението на Крум Савов от Чепеларе. „Дарението е регистрирано в Регионалния държавен архив в Смолян – става дума за колекция от фотоматериали на потомствени фотографи, които обогатяват представите за бита и поминъка на селищата от Средните Родопи, Смолянски окръг, плюс исторически събития от началото на 20 в. Значимостта на това дарение се прояви още през 2016 г. Направена бе изложба в Министерство на културата, издаден бе и каталог. След изложбата в Министерството такава се направи и в Смолян, изложбите продължиха и през тази година”, обясни той. Доц. Тодоров заяви, че за 2015 г. ДАА е получила дарение, което по своята значимост не може да бъде подминато. „Направихме изключение със задна дата за това дарение. Става дума за дарение от братята Момчил и Михаил Недялкови. Съдържа безценни и оригинални документи за периода до и след Освобождението, с научна и историческа стойност”, обясни той. По думите му в дарението има оригинали на Любен Каравелов, Илия Блъсков и редица други възрожденци.
Георги Чернев, гл. секретар на ДАА, връчи наградата за „Читател на 2016 г.” на проф. д. ю. н. Райна Николова, преподавател в НБУ. Тя благодари за наградата и поздрави ръководство да ДАА за благородната мисия да съхраняват българската памет и да предават всички най-хубави неща, случили се в миналото, с които можем да се откроим и да защитим националната си идентичност. По думите й ДАА е най добре работещата институция в България.
Пламка Бошнякова, директор на Дирекция „Публичност на архивите” обяви две номинации за приятели на архивите - институции и личности, помогнали и допринесли за популяризирането на документалното богатство на ДАА.
В първата номинация за приятел на архивите бяха отличени двама представителите и доброволци на Уикипедия в България.
В категорията „Приятели за архивите” за автор и издател за 2016 г. беше удостоен президентът на ИА „Фокус” Красимир Узунов затова, че през продължителната си работа е проучил документални свидетелства от Първата световна война. „Г-н Узунов издаде две книги – „Каймакъ – Чаланъ” и „Епопеята на Добруджа”. Положи усилия и ги представи в доста градове”, заяви тя. Красимир Узунов благодари за наградата. Той дари на ДАА новата си книга „Азъ служихъ при Дранговъ“. Книгата е посветена на Скопската школа за запасни подпоручици, представя живота на полк. Дрангов, съдържа мненията и спомените на негови школници.
Мариела РУСЕВА