Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

VOA: Иран е в очакване на резултатите от президентските избори

20 май 2017 | 02:11

Снимка: АФП

Техеран. Президентските избори в Иран приключиха късно в петък и от местната телевизия заявиха, че резултатите ще бъдат известни не по-рано от събота, предава Voice of America.
Над 60 хил. избирателни секции работеха в цялата страна, за да осигурят възможността за гласуване на 56-те млн. души, имащи това право. Възможно е настоящият президент Хасан Роухани да срещне силна опозиция в лицето на консервативните кандидати за поста, които подлагат на критика неговата икономическа политика и договорената със Запада ядрена сделка.
Данните сочат висока избирателна активност и неочаквано оспорвана битка на тези избори. Те трябваше да приключат доста по-рано, отколкото това всъщност се случи – крайният срок беше удължаван на няколко пъти поради големия наплив от хора, желаещи да пуснат своята бюлетина.
Роухани разчита за своето политическо бъдеще на историческата ядрена сделка със САЩ и други западни държави, която доведе до облекчаване на санкциите срещу Техеран. Смятаният за основен опонент на настоящия държавен глава, Ебрахим Раиси критикува сделката, защото тя не предвижда отпадането на ограниченията върху банковия и финансов сектор на Иран.
Според политическите анализатори фаворит за поста е Роухани, като в полза на прогнозата са и малкото налични социологически данни. Историята също е на страната на настоящия държавен глава – от 1981 г. досега всички ирански президенти, кандидатирали се за втори мандат, са го получавали.
В случай, че Хасан Роухани не получи убедително мнозинство срещу тримата си опоненти, следващата седмица ще бъда проведен балотаж между двамата кандидати с най-висок резултат.

Превод и редакция: Делян Николов