ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“ (ОБЗОР)

19 май 2017 | 21:28

Снимка: Агенция „Митници”

София. 23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“. Действията по разследването започнали през юни 2015г., като до момента са извършени около 100 претърсвания, обиски и изземвания.
Първоначалната информация е за контрабанда и компютърни престъпления, като разследването се разширява и срещу организирана престъпна група, занимавала се с престъпления против реда на управлението /престъпления по служба/. Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на Агенция „Митници“, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.
Организираната престъпна група се е занимавала с контрабанда и е действала на територията на страните-членки от ЕС и Македония. За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано. Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Напускайки България, след закриване на транзита на българо-македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави.
Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита.
Основните обекти на претърсванията са жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Действията продължават и на територията на други европейски държави. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител.
Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества.
В събота ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова.