ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на ВКС Лозан Панов и премиерът Бойко Борисов обсъдиха евентуални конституционни промени, свързани със съдебната реформа (ОБЗОР)

19 май 2017 | 21:02

Снимка: Агенция "Фокус"

София. По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов се проведе среща между него и министър-председателя Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет, където двамата обсъдиха взаимодействието между властите, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани със съдебната реформа. Освен тях в срещата участие взеха заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева, както и началникът на кабинета Румяна Бъчварова. Обсъждането продължи около два часа, а след края му двете страни очертаха основните акценти от дискутираните теми.
Председателят на ВКС Лозан Панов обясни, че с тази среща цели да запознае премиера Бойко Борисов с факта, че с последните законови и конституционни промени, отнасящи се до съдебната система, не е направена реформа в дълбочина. По думите му срещата е нормален институционален диалог между представители на съдебната и изпълнителната власт. Председателят на ВКС смята, че без реформа в прокуратурата, съдебна реформа в дълбочина не може да се случи. Той подчерта, че е аргументирал думите си пред премиера с различни казуси в миналото. „Костинброд“, подслушването на премиера в дома му, КТБ, „ЦУМгейт“, които сочат към това, че все трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на такава отговорност. Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни. Внушения за политика – също. Реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи”, обясни председателят на ВКС и призова темата отново да влезе в дневния ред на парламента. Лозан Панов отново заяви, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии. „В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, заяви още Лозан Панов.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева възрази срещу определянето на реформата в съдебната система като „мимикрия“ и посочи, че има много положителни промени, направени до момента. Като пример тя посочи прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората на ВСС, както и завишените изисквания към магистратите. Тя одобри тази форма на междуинституционален диалог, но апелира за конкретни предложения за законодателни промени.
Вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева застъпи мнението, че съдебната реформа е важна тема, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията. Според нея могат да бъдат извършени достатъчно положителни промени на законодателно равнище, без да се извършват конституционни промени, а като пример посочи антикорупционното законодателство, измененията в НПК и др.
По-късно премиерът Бойко Борисов, който взе участие в първата копка на строежа на новите къщи на мястото на взрива в Хитрино също коментира темата. Той изрази оптимизъм относно съдебната реформа. „Ако съдиите почнат да наблюдават и да се самоконтролират, защото никой друг не може да ги контролира за тези безбройни условни присъди, тъй като действително са много, ако прокурорите, полицаите, следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват“, заяви Борисов.
Иван ЛАЗАРОВ