ШуменВИЖ ВСИЧКИ

В Хитрино започна строителството на нови 11 къщи на мястото на разрушените при взрива в края на миналата година (ОБЗОР)

19 май 2017 | 20:17

Хитрино. В Хитрино започна строителството на нови 11 къщи на мястото на разрушените при взрива в края на миналата година. Гост на официалната церемония по първа копка беше министър-председателят Бойко Борисов. Сред присъстващите бяха и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на Камарата на строителите, кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и др. Премиерът Борисов заяви, че вярва в доброто, градежа и просперитета на България. Той посочи, че вече има фронт за работа и изрази надежда наесен Хитрино да има друг облик. Той отново изрази своето съжаление за жертвите при взрива. „Ако имаше начин да върнем загиналите, цена няма - щяхме да я платим, за съжаление не можем, но поне да подпомогнем хората, това тук е държавата, жълтите павета не са държавата, това са местата където владика и мюфтия застават заедно и призовават за мир, разум, трудолюбие, разбирателство, толерантност“, каза Борисов. Той благодари на всички, които са помогнали строителството на новите къщи да започнат бързо. Борисов посочи, че ще намерят начин да подпомогнат и малкия бизнес, който също е претъпял загуби вследствие на инцидента, като ще разчитат на дарители.
След Хитрино министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на зала „Арена „Шумен“. Той се запозна с хода на строежа на съоръжението, за което правителството отпусна 8 млн. лв. Борисов посочи, че няма неизпълнено обещание и ще бъдат намерени средства и за довършване на Старческия дом в Шумен. „Убеден съм, че около милиард и половина ще съберем повече, ще изцедим всичко, което има като усилия на служби, приходни агенции, прокуратурата се е ангажирала на 100% и съм убеден, че събирайки тези пари ще има и за Старческия дом“, каза Борисов.
Агенция „Фокус“ припомня: 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на шуменското село Хитрино. Сигналът за дерайлиралата влакова композиция на гарата в Хитрино бе получен на 10.12.2016 г. в 5.42 часа. При пристигане на мястото на инцидента, който е на приблизително 20 км от Шумен, дежурната смяна заварва мащабни разрушения и многобройни пожари. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени. Със заповед на директора на ГДПБЗН е въведен планът за действия при извънредни ситуации, а със заповед на министър-председателя е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите “Действия при големи катастрофи”. За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб (НЩ), под ръководството на министър-председателя. Установено е изтичане на газ пропилен, след което започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми, както и изтеглянето на вече празните цистерни. Извършена бе евакуация на хората от селото и бе осигурено дежурство на жандармеристи и полицаи с оглед опазване на имуществото им. По-късно стана ясно, че влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, при ограничение на скоростта – 40 км/ч, а в вследствие на събраните доказателства прокурорите от Окръжна прокуратура – Шумен привлякоха като обвиняеми двама от машинистите.