ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Скандалът с нацистките поздрави се пренесе в парламента (ОБЗОР)

19 май 2017 | 19:25

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Остър дебат в пленарна зала предизвикаха снимките с нацистки поздрав в социалните мрежи. На 17 май зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Павел Тенев подаде оставка заради такава снимка, а на 18 май премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде уволнен и Иво Антонов от Министерството на отбраната. В петък темата повдигнаха от БСП с декларация, в която Корнелия Нинова заяви, че БСП иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради коментар, че има майтапчийските му снимки от Бухенвалд. Тя се обърна към ГЕРБ с въпроса докъде са докарали европейска България и дали заради властта и парите са готови да пренебрегнат изконни български и европейски ценности. Лидерът на БСП припомни, че по време на предизборната кампания една от опорните точки на Бойко Борисов е бил добрият му екип и даде примери с назначения в третия кабинет "Борисов" - зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав; зам.-министър на енергетиката, срещу когото 6 работодателски организации пишат гневна декларация; зам.-министър на външните работи, за когото се разгоря спор дали е бакалавър или магистър, но с принос, че е един от онези млади, които целуват публично ръка на Борисов на обучение на Младежи ГЕРБ; зам.-министър на транспорта, когото Съюзът на българските превозвачи и Международните превозвачи обвиняват в злоупотреби; зам.-министър на МВР, според когото проблемите трябва да се решават с бой. Корнелия Нинова коментира, че случаите със снимки с нацистки поздрав се обвързват с изречение, произнесено от Крум Зарков, въпреки че БСП са определели репликата му като грешка и е поднесено извинение, докато ГЕРБ определят ситуацията като майтап. Лидерът на БСП попита дали правителството отговаря на критериите за демократично и европейско такова и защо мълчат европейските лидери, които са заклеймили БСП като антиевропейска и недемократична.
В отговор народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че още в самото начало на кабинета „Борисов 3“ БСП и ДПС водят недостойна кампания. Според него, ако в България има съд и прокуратура "боркинята с корупцията" Корнелия Нинова трябва да бъде на тъмно и хладно място. Антон Тодоров посочи, че от БСП трябва най-накрая да се извинят за престъпленията на БКП и за своите престъпления по време на 28-годишния преход. Във връзка със заявеното от БСП, че зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е твърде млад, за да заема поста, Тодоров коментира, че Жан Виденов е станал министър-председател стана на 34 години и милиони българи са излезли на улицата, за да свалят БСП. След декларацията на ГЕРБ парламентарната група на "БСП за България" напусна пленарната зала. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към БСП и заяви, че с тона, който задават, искат да рушат доверието към парламента. Той обясни, че от ГЕРБ познават тона на БСП и за петъчния парламентарен контрол са изготвили две декларации. По думите му, ако БСП са били коректни и са се отнесли с уважение, декларацията е щяла да бъде по повод 24 май, а не тази, която е изчетена.
Съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че БСП напада вицепремиера Валери Симеонов с клевети, манипулации и лъжи. Според него Корнелия Нинова се опитва да атакува „Обединени патриоти“ по един некоректен начин, и да посочи, че ГЕРБ са взели за партньор някои, които са съмнителни като политическа коректност. Той призова за разум и умереност и заяви, че Валери Симеонов е деен и енергичен човек, който иска да свърши нещо и има качества. По думите му щом БСП нападат Симеонов, че казал нещо си на някакъв вестник, което не е предадено коректно, това означава, че не търсят добрия политически и принципен начин на критика. По повод декларацията на БСП Александър Сиди от „Обединени патриоти“ заяви, че същите, които са осъдили Димитър Пешев, отново раздават присъди и обвиняват във фашизъм. По думите му те не се свенят да тъпчат стените си във "Фейсбук" с червени знамена със сърпа и чука. Александър Сиди коментира, че същите, които си говорят с група ченгета как да мъчат някой дядо, са моралните стожери на обществото, като им пригласят и другите либерали, които вдигат паметници на терористи, избили майки с деца. Той призова да се спре политическата демагогоя, както и безпринципните и безпочвени обвинения във фашизъм и заяви, че ще съди всеки, който оттук нататък го обвини във фашизъм. Александър Сиди се обърна към БСП и ДПС и посочи, че безпрецедентната им атака няма да успее да разклати управлението на страната, а само ще го направи по-силно.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов попита кога от БСП са разбрали, че „Обединени патриоти“ са фашисти и дали Корнелия Нинова го е знаела, когато е обяснявала, че може да направи правителство само с тях. Той посочи, че мечтата ѝ да спечели изборите и да направи правителство, което да оглави, не се е сбъднала, но трябва да има и някакъв морал в политиката. По повод казуса със снимката на служителя в Министерството на отбраната Иво Антонов министърът заяви, че атаката е организирана от ДПС и това е проверена информация. Според него целта е да се дестабилизира правителството, да се нагнети напрежение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ и това да доведе до падане на правителството. Красимир Каракачанов обясни, че Иво Антонов от 18 години е служител на министерството и през всички тези години атестациите от всички министри и негови началници, са отлични. Той допълни, че благодарение на Антонов е започнала държавната политика за възстановяване на войнишките паметници и гробища извън пределите на България. Министърът поясни, че не е нормално и човешко докато този човек е в болница да се взимат, каквито и да е решения по случая. Той уточни, че е обяснил на премиера Бойко Борисов сложната ситуация със здравословното състояние на Иво Антонов и въпросът ще се решава след като се проведе личен разговор с него.
Биляна ИВАНОВА