ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Валерия Фол: Освен изключителни архитектурни и инженерни умения, траките са знаели как да изградят помещения с акустични качества

07 май 2017 | 13:59

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Освен изключителни архитектурни и инженерни умения, траките са знаели как да изградят помещения с акустични качества. Това каза тракологът проф. д.и.н. Валерия Фол в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с резултатите от проекта Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“. „Бяха проведени акустични изследвания в гробницата при с. Мезек. Това, което засега може да се каже е, че куполното помещение на гробницата при с. Мезек е със специална акустика, а това означава, че строителите съзнателно са я търсили и са знаели как да я постигнат. Тези изследвания ще продължат в Казанлъшката долина, където има най-много открити подмогилни сакрални градежи“, добави проф. Фол.
„От генетичните изследвания, ръководени от доц. д-р Ива Угринова, има първи резултати от ДНК анализи, но екипът още няма достатъчно данни за достоверен статистически анализ. Изучават се технологии на бронза през различни периоди, и има вече първи впечатляващи резултати за абсолютната датировка на конете, открити при подводни археологически разкопки при тракийския град Урдовиза (дн. Китен). Резултатите от Оксфордската лаборатория показват, че тези коне са от границата на 4 и 3 хилядолетие пр. Хр. Конете са домашни и са жертвопринесени в светилище, което е потънало при промените на морския бряг“, посочи тракологът.
Тя отбеляза също се очакват всеки момент да пристигнат и резултатите от ДНК анализите на тракийски коне от лаборатория от Япония, за да направи сравнения с вече известните ДНК на породи коне.
Проф. Валерия Фол съобщи, че темата на том 22 от поредицата Thracia, който ще бъде представен на 9 май, е „Извори за историята на Тракия и траките“. „Веднага искам да поясня, че под „извори“ ние историците разбираме не само писмените свидетелства от древността, а всички възможни данни, с които разполагаме за битието на древния народ. Затова в тома има различни статии – извороводски, езиковедски, нумизматични, епиграфски, анализ на археологически данни, съпоставка на писмени и археологически данни и т.н.“, обясни проф. Фол.
Василена ЙОРДАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”