Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

България - коментари в световните медии (Агенция „Фокус“)

21 март 2017 | 01:40

Снимка: Агенция "Фокус"

Анкара. "Възможни са усложнения в отношенията между София и Анкара", съобщава турската телевизия "CNN Тurk", в репортаж за изгонването от България на Ибрахим Тарандж, главен секретар на областната администрация в Одрин. Телевизията припомня, че решението за Тарандж и за още двама турски граждани е взето по искане на ДАНС.
CNN Тurk смята, че подобно действие може да "разгневи Турция", въпреки че досега официална реакция от страна на властите няма.
***

Анкара. Опасно е да се обръщаме към разделението като предизборна борба. Това заяви бившият министър-председател на България Бойко Борисов, пише информационният сайт haberler.com. Бившият български премиер обърна внимание на изявленията на политическите формации в навечерието на предсрочните избори, достигнали до крайна степен. В същото време Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, изрази опасенията си по тази тема. Той подчерта, че е изключително опасно да се прави разделение межди християни и мюсюлмани, които са български граждани, както и че е необходимо да се запази националното единство. Бившият премиер зави, че политиците са длъжници на народа в това отношение.
Борисов, който призна, че най-добрият подход е вместо крайни изказвания преди изборите да се използват премерени и диалогични изявления. „Казват се неща, които трудно след това ще се забравят. Изборите на 26 март ще дойдат и ще си заминат. Не знам утре като седнем на масата с какви очи ще разговаряме по между си“, каза той. Борисов защити тезата, че на предстоящите избори ще бъде увеличен броят на мюсюлманите, които ще дадат гласа си за неговата партия. Борисов обяви, че съгласно последните социологически проучвания ГЕРБ и БСП разликата между тях е твърде малка.
***

Ереван. Радиоактивни вещества са били открити на борда на самолет, летящ от Армения към България през Беларус. Това бе съобщено днес, на 20 март, от президента на Беларус Александър Лукашенко, който е добавил, че случаят трябва да се разследва, пише арменската медия PanARMENIAN.Net.
„Инцидентът е свързан с откриването на радиоактивни вещества на борда на самолет, който е преминавал транзитно от Беларус към Армения“, заяви Лукашенко. Той е заповядал случаят да бъде разследван.
От пограничните служби на Беларус съобщиха, че инцидентът с „радиоактивния самолет“ се е случил на 19 март на летището в град Гомел. Непътническиият самолет е преминавал транзитно към България.
***

София. Основните кандидати на парламентарните избори в България призоваха Турция да прекрати намесата си в предизборната кампания в страната, предаде AFP.
„Партията ни категорично отхвърля намесата на чуждата страна във вътрешните ни дела“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. „Не приемаме коментарите на турския социален министър и на турския посланик в страната, които открито призовават хората да гласуват за определени партии“, добави тя. Нинова посочи откритата турска подкрепа към партия ДОСТ – партия на етническите турци в България.
По-рано правителството в София привика турския посланик и привика собствения си от Анкара за консултации.
Бившият министър-председател на България от партия ГЕРБ Бойко Борисов също зае подобни позиции. „Тази намеса не е приемлива. Но ние трябва да използване дипломация като действията трябва да се предприемат с отчет, че Турция е наш съсед“, посочи той.
***

София. Според социологическите проучвания, проведени преди парламентарните избори в България, ще има оспорвано състезание между партиите ГЕРБ и БСП, а по-късното формиране на правителство ще бъде сложно, предаде AFP.
Изборите бяха определени след като президентът Румен Радев бе избран, което накара министър-председателят от ГЕРБ Бойко Борисов да подаде оставка. България, въпреки че е член на ЕС и на НАТО, се смята за близка до Русия заради близките им културни, исторически и икономически връзки.
И Бойко Борисов, и председателят на БСП Корнелия Нинова заявиха, че санкциите на ЕС, наложени срещу Русия, са навредили на българската икономика. Но докато Нинова смята, че те трябва да бъдат отменени, определяйки ги за контрапродуктивни, Борисов е на мнение, че те трябва да останат.
„Ние сме против тези санкции, защото защитаваме националния икономически интерес на България“, заяви Нинова.
„Санкциите ще продължат, докато Минските договори не бъдат уважени. Като част от европейското семейство и като лоялни членове на НАТО ние напълно уважаваме своите ангажименти“, посочи Борисов.
***