ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Данаил Кирилов: С внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предлагаме създаването на 240 районни избирателни комисии с 13-членен състав

12 януари 2017 | 12:16

Снимка: Агенция "Фокус"

София. С внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предлагаме създаването на 240 районни избирателни комисии в състав 13 членове. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на Правна комисия уточни, че в състава им ще влизат председател, двама заместници и секретар. Той уточни, че по отношение на районирането от ГЕРБ имат съществена разлика с внесения законопроект на независимия депутат Георги Кадиев. „За разлика от проекта на Мая Манолова, където се премахва квадратчето „Не подкрепям никого“, ние сме запазили квадратчето в този законопроект“, коментира Кирилов и заяви, че според него това квадратче отразява обективно волята на избирателите. По отношение на предложението президентът да предложи модела на райониране, Кирилов посочи: „Ако тази работа му се възложи по закон, смятам, че президентът има възможност да координира тази работа между всички институции, включително ако прецени може да използва като координиращо звено и администрацията на ЦИК". Той допълни, че не предлагат ЦИК като орган, който да върши районирането, защото не е надпартиен орган. "Там все още имаме партийни квоти на представителство“, коментира Кирилов.
Кирилов допълни, че се предлага българите в чужбина да гласуват машинно, без да им се отнема и правото да го направят и с хартиена бюлетина. „Използвайки този технически способ е напълно възможно в машините за гласуване да се програмират 240 листи, така че всеки избирател съобразно основната си регистрация да му излезе съответната листа за гласуване“, допълни Кирилов. На въпрос как ще обезпечи машинното гласуване, той отговори, че правилото за машините е било прието още с първото изменение в началото на 2016 г. „Смятаме, че ЦИК би следвало да е предприела необходимите и съответните действия. Смятаме обаче, че ЦИК и следващият служебен кабинет биха могли да се справят с този въпрос“, коментира Кирилов. Той коментира, че няма колеги от други партии, които да са заявили да участват като вносители в законопроекта за промени в Изборния кодекс. „Законопроектът е отворен за подкрепа от всички колеги, даже тук доскоро виждах и колегата Кадиев, който вносител и на първия законопроект. Ние не възразяваме, който колега иска да се присъедини с подкрепа“, допълни председателят на Правна комисия. „Ако има воля, аз мисля, че ще намерим време и възможност да направим това“, каза той.
Деница КИТАНОВА